Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hybride waterpomp kan honderden euro's besparen

22-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
912 keer bekeken
  •  
warmtepomp big 930 520 bron youtube
Met een hybride warmtepomp kunnen consumenten 200 tot 600 euro per jaar besparen op hun energierekening. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond en zes organisaties.
De hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een hr-ketel. De elektrische pomp zorgt het grootste gedeelte van het jaar voor verwarming van de woning. De cv-ketel springt alleen bij als het echt koud wordt.

Flink besparen

De Consumentenbond testte zes hybride warmtepompen. Uit de test blijkt dat met alle zes flinke besparingen op de energierekening mogelijk zijn. Bewoners van vrijstaande woningen, gebouwd voor 1992, kunnen het systeem in zeven tot tien jaar terugverdienen. Bij rijtjeswoningen is de verwachte terugverdientijd tien tot vijftien jaar. Als de energiebelasting op gas omhoog en op elektriciteit omlaag gaat, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord, kunnen consumenten sneller hun investering eruit halen.

Aanschafprijs

De installaties kosten 4450 tot 7575 euro, inclusief installatie. Daar gaat dan nog een overheidssubsidie van 1600 tot 1800 euro vanaf. De Consumentenbond vindt de aanschafprijzen te hoog. "Als je wilt dat meer mensen een hybride warmtesysteem nemen, dan moet die prijs echt zakken", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. Ze pleit ook voor een verlenging van de fabrieksgarantie van twee naar tien jaar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!