Kassa

Huurverhoging gaat door

13-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis3_01.jpg
De plannen om de huren deze zomer oplopend met het inkomen van de huurders te verhogen gaan gewoon door. De Eerste Kamer heeft er dinsdagavond volgens verwachting (hoofdelijk) mee ingestemd: 37 voor en 36 tegen. Het kabinet wil er het scheefwonen mee tegen gaan, het verschijnsel dat mensen in een huis blijven zitten dat eigenlijk te goedkoop voor ze is. Die huizen moeten vaker beschikbaar komen voor diegenen die minder verdienen.
Rekening gehouden met inkomensdaling
Het gaat om de huizen van corporaties en ook van particuliere verhuurders met gereguleerde prijzen. Als het inkomen daalt, bijvoorbeeld bij pensionering, kan de extra huurverhoging worden teruggedraaid.
De huurverhoging is echter ook bedoeld om de verhuurders een heffing te laten betalen van 1,75 miljard euro. Die komt later aan de orde, maar de twee plannen hebben dus veel met elkaar te maken. Coalitiepartner PvdA kondigde aan grote bezwaren te zullen maken tegen de verhuurdersheffing als corporaties daardoor onvoldoende meer kunnen investeren. Senator Adri Duivesteijn maakte dit echter niet concreet.
Blok tevreden
Blok 'telt zijn zegeningen' als hij kijkt naar wat hij inmiddels heeft bereikt op het gebied van de huizenmarkt, zei hij na afloop. ,,Ik had ook niet verwacht dat het vandaag een wandeling in het park zou worden. Ik heb teruggekeken op eerdere huurverhogingen en het was nooit een gemakkelijke bevalling.'' Hij heeft vertrouwen in de discussie over de verhuurdersheffing. Enkele rapporten tonen aan dat die heel goed mogelijk is, aldus Blok. ANP
Zie ook:
Inkomen van 2 jaar terug is peilpunt huur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!