Kassa

Huurtoeslagaffaire neemt toe: honderden huurders slaan alarm bij Woonbond

25-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5724 keer bekeken
  •  
Honderden huurders trokken aan de bel over het onterecht terugbetalen en niet ontvangen van huurtoeslag. Tientallen van hen geven aan op een zwarte lijst te staan, net zoals dat bij anderen bij het kinderopvangtoeslagschandaal het geval is. Veel andere huurders weten niet of ze op zo’n lijst staan.
Dit blijkt uit meldingen die de Woonbond ontvangt via hun meldpunt huurtoeslag en uit navraag bij letsel- en schadejurist Orlando Kadir, die duizenden slachtoffers van de toeslagenaffaire bijstaat. Zij vrezen dat dit het topje van de ijsberg is. Kassa besteedt daarom vanavond aandacht aan de huurtoeslagaffaire.

Gemiddeld 7200 euro aan huurtoeslag terugbetalen

Huurders moesten gemiddeld 7200 euro aan huurtoeslag terugbetalen volgens de Woonbond. Dit blijkt uit een eerste inventarisatie van 320 meldingen die in de maanden juni en juli bij haar meldpunt binnenkwamen.

Huurtoeslag stopgezet

Bij veel mensen werd de huurtoeslag stopgezet of werd een aanvraag huurtoeslag - naar eigen zeggen onterecht - niet in behandeling genomen. Tientallen huurders geven aan de code OGS (opzet/grove schuld) te hebben gehad waarmee zij bij de fiscus te boek stonden als fraudeur.

Problemen met toeslagen groter dan gedacht

Volgens Kadir zijn de problemen met de toeslagen nog veel groter dan tot nu toe gedacht. Veel gedupeerden van de kinderopvangtoeslag die hij bijstaat, zijn ook geraakt door andere toeslagen, zoals de huurtoeslag, het kindgebonden budget en de zorgtoeslag die zij onterecht moesten terugbetalen. "Opvallend genoeg zitten tussen mijn klanten ook mensen die helemaal geen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen - sommigen ontvingen die niet eens - maar die kregen wèl een onrechte terugvordering van de huurtoeslag voor hun kiezen. Er moet snel duidelijkheid komen hoe groot de groep huurders is die precies in de problemen is gekomen door de huurtoeslag", aldus Kadir. 

Noodvoorziening van 500 euro aan te vragen

Voor gedupeerden van andere toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget, is vooralsnog geen regeling getroffen. De woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat het alleen in acute nood en bij uitzondering een noodvoorziening van 500 euro kan aanvragen, maar dat dit geld eigenlijk is bestemd voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslag. Gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag komen onder voorwaarden ook in aanmerking voor een tegemoetkoming van 30.000 euro via de Catshuisregeling.
Slachtoffers van de kinderopvangtoeslag die Kassa sprak, ontvangen zodoende wel een tegemoetkoming van 30.000 euro via de Catshuisregeling, maar zien nog niets terug in hun portemonnee van alle andere gemiste toeslagen. Kadir is daar woedend over: "Dit gaat om mensen die kapot zijn gemaakt door de overheid, tonnen aan schade hebben, maar vooralsnog een fooitje krijgen voor alleen de misgelopen kinderopvangtoeslag. Wie enkel gedupeerd is voor de zorg-, huurtoeslag of kindgebonden budget wordt zelfs nog helemaal niet geholpen."

Woonbond: Overheid moet mensen tegemoet komen

De Woonbond dringt er bij de overheid op aan om snel duidelijkheid te geven over de omvang van de problemen met de huurtoeslag en mensen tegemoet te komen. "De meldingen die wij ontvangen, komen hard binnen. Die gaat om levens die compleet overhoop zijn gegooid", aldus woordvoerder Marcel Trip. De huurdersvereniging doet ondertussen nader onderzoek naar de circa honderd meldingen die er in augustus en september nog zijn bijgekomen via hun meldpunt.

Geen inzicht in aantal meldingen toeslagen

Hoeveel meldingen over andere toeslagen zijn binnen gekomen via de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen kon de woordvoerder van het ministerie van Financiën gisteren niet aangeven.
Uit een antwoord op Kamervragen bleek deze zomer dat bij circa 200 mensen is geregistreerd dat zij zich specifiek hebben gemeld met problemen bij andere toeslagen dan de kinderopvangtoeslag. Een onderscheid tussen de verschillende toeslagen kon de fiscus ook toen niet aangeven.

Herstelregeling

Aan de herstelregeling voor andere toeslagen wordt op dit moment nog gewerkt. Die zou volgens informatie op de website van de fiscus volgend jaar in werking moeten treden. 
Uit uitzendingen van Kassa bleek eerder al dat de Belastingdienst fouten maakte door de huurtoeslag definitief stop te zetten bij huurders met een die vanwege een te hoog inkomen of vermogen tijdelijk te veel geld op hun rekening hadden staan. De fouten die zijn gemaakt bij de toekenning van dit zogenoemde ‘verworven recht op huurtoeslag’ zijn inmiddels hersteld.

Reactie ministerie van Financiën

Gedupeerd door toeslagenaffaire

Kijk vanavond om 19:05 naar Kassa. Je ziet ons bij BNNVARA op NPO 1.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

praat mee
praat mee26 sep. 2021 - 19:30

iedereen is zachtjes aan een gedupeerde bij de overheid.Neem nou de senioren die een pensioen hebben opgebouwd en al 15 jaar geen indexatie krijgen,terwijl de rendementen Tussen de 12 en 16% bedragen. Daar hoor je geen media over vragen

wong
wong26 sep. 2021 - 11:25

Ik ben blij dat ik niet afhankelijk ben van wat voor toeslagen dan ook. Je bent tegenwoordig aan de goden overgeleverd bij de overheid. Ik ga liever onder de brug slapen dan een toeslag aanvragen.

Ronny Siuzdak
Ronny Siuzdak25 sep. 2021 - 21:04

Ik ben zo iemand die gedupeerde is van alleen maar de Huurtoeslag en de Zorgtoeslag! Tevens ben ik ook nog ex-belastingdienst medewerker van de belastingtelefoon te kantoor Heerlen bij de Belastingdienst Buitenland. Ik heb er gewerkt van aug 2013 tot mei 2016. Ik ben op 01 mei 2016 ten onrechte ontslagen bij de belastingtelefoon omdat ik als fraudeur werd betiteld betreffend de toeslagen. Ik heb na mijn ontslag een psychische knal in mijn hoofd gekregen, was de eerste 6 maanden erna extreem suïcidaal, heb 3,5 jaar bij psychologen gelopen, ben financieel eronder uit gegaan en zelfs lichamelijk heb ik daardoor veel meegemaakt. Tot heden neem ik dagelijks 13 tabletten, heb nog steeds begeleiding via het WMO, heb ook nog steeds een bewindvoering en sinds december 2020 heb ik de minnelijke schuldregeling doorlopen. Einde december 2020 kreeg ik dan ook eindelijk een brief van de overheid dat ik een gedupeerde ben, heb ook toen de €750 wachttijdcompensatie gekregen en in jan 2021 belde mij zelfs de afdeling herstel mij op daarmee ik mijn verhaal kon vertellen, Ik had begin van het jaar ook telefonisch contact met de voorzitter van de commisie toeslagaffair dhr. van Dam, en had ook via Twitter contact met mevr. van Huffelen. Via mevr. van Huffelen had ik in eerste instantie in April mijn baan bij de Belastingtelefoon ook terug gekregen MAAR 8 weken later (op 08 juni 2021) heeft de Belastingtelefoon weermaals per direct van mij afscheid genomen ZONDER reden! Wat mij betreft ben ik er helemaal klaar mee nu! Ik wil nog maar 1 ding...en dat is een fatsoenlijke compensatie van al het leed wat ik de afgelopen 5,5 jaar heb meegemaakt!!! Ik hoop daarom erop dat mevr. van Huffelen of dhr. Hoekstra of iemand van de commisie dit leest en ook contact met mij opneemt, want tot heden heeft dit NIEMAND gedaan!

1 Reactie
Redacteur
Redacteur 29 sep. 2021 - 13:49

Hi Ronny, Dank voor je reactie. We komen graag met je in contact. Zou je ons je contactgegevens kunnen mailen naar kassa@bnnvara.nl? Veel dank alvast!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!