Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Huurprijzen in Nederland blijven hard oplopen"

  •  
06-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1189 keer bekeken
  •  
hypotheek huurwoning koopwoning huis 1127

De huurprijzen in Nederland blijven hard oplopen, ondanks dat koopwoningen de laatste tijd juist in waarde omlaag zijn gaan. Volgens HousingAnywhere, een marktplaats voor huurwoningen, is sprake van een "onverminderd stijgende trend" van huurprijzen van alle woningtypes.

Met een gemiddelde plus van dik 17 procent is de huurstijging zelfs groter dan de algehele inflatie, komt naar voren uit nieuwe cijfers van het platform over het afgelopen kwartaal. 

Huurstijging komt door “beperkte aanbod op de markt”

Volgens directeur Djordy Seelmann komt dit door het beperkte aanbod op de markt. Daardoor is er minder woonruimte beschikbaar dan er vraag is. "Studenten en young professionals zetten hun dromen opzij, omdat er geen accommodatie beschikbaar is in de steden waar ze willen studeren", weet Seelmann.

Grote verschillen tussen grote steden

Er is wel sprake van grote verschillen. In Amsterdam, de stad met de hoogste huurprijzen van Europa op het platform, stegen de prijzen van appartementen bijvoorbeeld met slechts 1 procent. Opvallend is volgens HousingAnywhere ook een daling van 4 procent in de huurprijzen van appartementen in Utrecht ten opzichte van het vorige kwartaal. 

De periode ervoor liepen de huurprijzen van Utrechtse appartementen nog bijna 13 procent op. Verder viel op dat de prijzen van studio's en kamers zich erg afwijkend ontwikkelden in Den Haag. De kamerprijzen stegen daar met 20 procent terwijl studioprijzen 17 procent afnamen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Sigrid666
Sigrid6668 jan. 2023 - 18:38

Steeds meer alleenstaanden, een trend die door zal blijven zetten. Daarnaast helpt de massa-immigratie uiteraard niet mee.