Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huurders willen meer invloed na schandalen

29-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huizen_43.jpg
Vrijwel alle huurders denken dat meer zeggenschap van hun kant nieuwe misstanden bij corporaties en particuliere verhuurders kan voorkomen. Bijna 90 procent van de bewoners van huurwoningen verlangt voortaan meer invloed in het beleid.
Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde uitkomsten van een ledenpeiling van de Nederlandse Woonbond. Die werd gehouden onder 366 aangesloten huurdersverenigingen en bewonerscommissies alsmede 1676 individuele leden. Op basis van de uitkomst stelt de bond dat de zeggenschap van huurders wettelijk verankerd moet worden. De Woonbond vertegenwoordigt 1,6 miljoen huurders.
Zeggenschap schiet tekort
Ruim twee derde van de huurders vindt de huidige zeggenschap tekortschieten. De Woonbond hield de ledenraadpleging naar aanleiding van de parlementaire enquête woningcorporaties en de vele schandalen in de corporatiesector die daar aan bod kwamen. Het eindrapport verschijnt donderdagmiddag.
Beleid
Huurdersorganisaties horen volgens de belangenbehartiger een grotere stem te hebben in het beleid dat de verhuurder voert. Dat is in de praktijk slecht geregeld, vindt de Woonbond. Huurdersorganisaties zeggen dat hun adviezen vaak niet worden overgenomen. Verder klagen ze dat ze te laat worden betrokken bij plannen van verhuurders. Daarnaast is het moeilijk om als vrijwilligersorganisatie op te boksen tegen het professionele apparaat van de verhuurder.
Invloed
Uit het onderzoek blijkt dat huurders vooral invloed willen hebben op huurprijzen en jaarlijkse verhogingen. Meer dan de helft wil meepraten over het onderhoud. Een derde van de bewoners vindt ook investeringen in energiebesparing voldoende reden voor meer zeggenschap, evenals de leefbaarheid en de aanpak van overlast.
'Uit het oog verloren'
,,Verhuurders zijn de huurder compleet uit het oog verloren bij hun beleid'', concludeert directeur Ronald Paping van de Woonbond in een reactie op de raadpleging. Volgens hem ,,is het tijd dat huurders niet alleen betalen, maar ook eindelijk wat bepalen''. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!