Kassa

'Huur slokt 30 tot 40 procent van inkomen op'

29-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis koop huur woning hypotheek 930
Wie een sociale huurwoning heeft, met een maandlast tot 710 euro, betaalt vaak een derde van het inkomen (ruim 30 procent) aan huur. Huurders in de vrije sector (boven 710 euro) besteden zelfs ruim 42 procent van hun besteedbaar inkomen aan woonlasten.

'Huurders minder te besteden dan kopers'

Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen van onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), veertig middelgrote steden verenigd in de G40 en de Woonbond. De bond trekt de conclusie dat huurders na aftrek van de woonlasten vaak ,,een stuk minder te besteden hebben dan kopers met een vergelijkbaar inkomen''.

Huurverlaging bepleit

,,Het scheelt soms een paar tientjes, maar dat loopt op tot een paar honderd euro per maand'', zegt directeur Ronald Paping. Al enige tijd pleit de Woonbond voor huurverlaging van 10 procent waardoor het verschil in koopkracht tussen huurders en huiseigenaren kleiner wordt. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gypsyjoy
gypsyjoy4 jun. 2018 - 13:41

Klopt.Ik mag niet goedkoper kopen.Ik mag wel duur huren.De huurtoeslag wordt aangepakt maar van de hypotheek rente aftrek blijven ze af.Dat kost veel meer dan de huurtoeslag.Onbegrijpelijk. Huurders zijn niks waard.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!