Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huren sociale woningen flink omhoog

22-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huizen_geld_24.jpg
Corporaties zijn van plan de komende jaren de huur van sociale woningen flink te verhogen, zegt het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Tot 2018 gaat het om een stijging van gemiddeld 4,2 procent per jaar. Daarmee gaat de gemiddelde maandhuur omhoog van 466 euro in 2013 naar 572 euro in 2018.
Nieuwe huurders
De hogere huren komen vooral voor rekening van nieuwe huurders. Voor zittende huurders van sociale woningen gaan de huren gemiddeld 3,1 procent per jaar omhoog.
Armoedegrens
Het Waarborgfonds vraagt zich af of de huurverhogingen wel zijn te realiseren omdat een fors aantal huurders volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onder de armoedegrens leeft.
Verhuurdingheffing
Volgens het Waarborgfonds leggen met name de zogenoemde verhuurderheffing die het kabinet de woningcorporaties heeft opgelegd, en de verwachte vennootschapsbelasting een aanzienlijk beslag op de inkomsten van de corporaties. Zij proberen dat te compenseren door minder nieuwbouwwoningen te bouwen, de huren te verhogen en de kosten te verlagen.
Betaalbaarheid huurwoningen
,,Op het eerste gezicht lijken deze maatregelen de financiële positie van de sector als geheel te herstellen. Tegelijkertijd verslechtert echter de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen en veroudert de woningvoorraad'', aldus het Waarborgfonds.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!