Huren mogen extra omhoog
15-06-2011
• leestijd 2 minuten
De huren van woningen in de delen van Nederland waar de duurste huizen staan, mogen extra omhoog. In tien regio's mogen verhuurders maximaal 25 punten meer aan een woning toekennen in het woningwaarderingsstelsel. Hierdoor kunnen zij tot 120 euro meer huur vragen.
Dat heeft minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) de Tweede Kamer woensdag laten weten. Eigenlijk wilde de minister verhuurders in het hele land de mogelijkheid geven voor nieuwe huurders de huren te verhogen. Donner ging ervan uit dat de huren dan alleen voor de meest gewilde woningen zouden stijgen, maar de Kamer wilde dit niet zomaar aan de markt overlaten
Maximale huurprijs
De hogere maximale huren zouden alleen voor de kostbaarste woningen moeten gelden. Donner komt de Kamer nu tegemoet door de extra basispunten in het huurstelsel nu alleen mogelijk te maken voor tien regio's waar de huizen de hoogste zogeheten WOZ-waarde hebben.
Het gaat dan vooral om gemeenten in Noord-Holland, Utrecht, Midden- en Oost-Brabant en Gelderland. In deze gebieden waar veel vraag is naar woningen, kunnen de maximale huren omhoog. Maar omdat de schaarste van woningen ook binnen deze gebieden nogal uiteen kan lopen, mogen verhuurders niet overal evenveel bij de huurprijs opdoen.
WOZ-waarde
Daarbij is de gemiddelde WOZ-waarde per vierkante meter in de tien regio's (ongeveer 2900 euro) het uitgangspunt. Ligt de waarde van een woning hieronder, dan mag de verhuurder er slechts 15 punten bijtellen. Ligt dit erboven dan mogen er hoogstens 25 punten bij.
Geen exorbitante stijging
Overigens verwacht Donner niet dat verhuurders altijd voor de maximale huurverhoging zullen kiezen. Nu liggen de huren gemiddeld ook lager dan de hoogste huurprijs die toegestaan is volgens het puntensysteem. De markt staat hogere prijzen vaak niet toe en corporaties hebben ook nog eens de taak betaalbare woningen aan te bieden.
Nieuwkomers
De nieuwe regels voor de huren gelden alleen voor nieuwkomers. Zittende huurders krijgen niet te maken met extra punten in het woningwaarderingsstelsel.
Studenten de dupe
Het zijn naar verwachting vooral studenten die daarom te maken krijgen met deze nieuwe regels, omdat zij relatief vaak verhuizen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) liet vorige maand al weten een fel tegenstander te zijn van deze maatregel. ,,Het nieuwe voorstel van Donner komt studenten totaal niet tegemoet. Doordat juist de grote studentensteden in de schaarstegebieden liggen, worden zij getroffen met deze huurverhoging'', aldus LSVb-voorzitter Sander Breur woensdag.
ANP