Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Leasen is het nieuwe kopen: wat levert het op?

13 jan 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
90 keer bekeken
geld portemonnee euro 1127
Steeds vaker worden veelgebruikte producten als wasmachines, meubels en fietsen gehuurd door consumenten. In veel gevallen zijn consumenten daarmee op de lange termijn duurder uit dan wanneer het product eenmalig wordt aangeschaft. Maar voor sommigen heeft het ook voordelen. Is het huren van producten jouw geld waard?
In zekere zin zijn de series die we kijken en de muziek die we luisteren via streamingsdiensten ook in bruikleen. We kunnen onbeperkt genieten van het aanbod van deze bedrijven voor een vast bedrag per maand. Maar als de betaling stopt, wordt je account opgeheven en is de pret meteen voorbij. Dat geldt sinds enkele jaren ook voor huishoudelijke producten, die steeds vaker te huur zijn.

Een derde overweegt huren

Dat een groeiende groep mensen steeds positiever staat tegenover het huren van consumentenproducten, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Motivaction. Een derde van de consumenten staat ervoor open om een maandelijks bedrag te betalen voor dagelijkse gebruiksvoorwerpen als kleding, fietsen en huishoudelijke apparaten. Een even grote groep denkt dat het fenomeen over vijf jaar heel normaal zal zijn.

Duurder dan kopen

De Consumentenbond deed in 2017 onderzoek naar het huren van producten. Een van de conclusies was dat dit tot wel vijf keer duurder kan zijn dan eenmalige aanschaf. Dat heeft vooral te maken met vaste looptijden die bedrijven hanteren. Toch kan het huren dit soort producten volgens de bond voor een bepaalde groep aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld omdat mensen het geld niet hebben om een product in één keer aan te schaffen of niet te maken willen hebben plaatsing, installatie en onderhoudskosten.

Duurzamer of niet?

Vaak is duurzaamheid een van de argumenten die bedrijven gebruiken om over te gaan op een leasemodel. Zo spoort het door de overheid gestimuleerde online community-platform Nederland Circulair bedrijven aan om hun verdienmodel aan te passen. Huren, of leasen, past volgens hen ‘uitstekend’ binnen de circulaire economie. Een woordvoerder van de Consumentenbond plaatst daar vraagtekens bij. “De producten die mensen huren, worden hoe dan ook geproduceerd. De vraag is in hoeverre huren beter is voor het milieu. Daar moet eerst goed onderzoek naar worden gedaan.”
Ook Aldert Hanemaaijer, econoom bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), is nog niet zeker van die duurzaamheidsbelofte. “Het is nog niet hard te maken omdat de producten waar het om gaat, bijvoorbeeld wasmachines, nog niet lang genoeg op de lease-markt zijn. De gemiddelde levensduur van die producten is nog niet voorbij en daardoor is er nog geen goed beeld van wat er uiteindelijk met die producten gebeurt.” Hanemaaijer zegt daarbij wel de potentie van de bijdrage aan de circulaire economie in te zien.

Vaste lasten

Het Nibud waarschuwt voor de gevaren die komen kijken bij het steeds populairder worden van de huureconomie. De stichting adviseerde vorig jaar dat huishoudens niet meer dan de helft van hun inkomsten aan vaste lasten kwijt zouden moeten zijn om niet in de problemen te komen. Het aandeel vaste lasten is in tien jaar niet zo groot geweest als nu. Dat zou met de stijgende populariteit van het huren van producten kunnen toenemen.
Woordvoerdster van het Nibud Gabriëlla Bettonville snapt de aantrekkelijkheid van de afwezige aanschafkosten, maar wijst mensen erop toch goed na te denken over het kostenplaatje. “Als je weinig te besteden hebt en wel elke maand dingen huurt – vijf euro hier, vijftien euro daar – dan is dat wel gevaarlijk. Deze vaste lasten brengen extra druk met zich mee.”
Bronnen: Consumentenbond, Motivaction, Nibud, Nederland Circulair, PBL

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

goofert
goofert13 jan 2020 - 13:35

Hallo Krezie, dat kan ik je wel uitleggen. Mensen met een laag inkomen die geen geld hebben om bijvoorbeeld direct een nieuwe wasmachine te kopen. Zij zouden kunnen kiezen om voortaan de was te laten doen door een wasserij, dat is vreselijk duur en dus geen optie, Dan is er de mogelijkheid een 2e hands apparaat aan te schaffen, dat zou wat zijn, alleen loop je de kans dat je een kat in de zak koopt. Dan het leasen. Voor een betrekkelijk laag bedrag per maand dat deze mensen kunnen missen, krijg je een nieuwe machine, en mocht deze kapot gaan wordt deze gratis gerepareerd. Je weet waar je aan toe bent, en hebt geen onverwachte kosten. Uiteraard zou het beter zijn om iedere maand altijd een klein bedrag apart te houden om zo een buffer op te bouwen. Helaas de inkomens situatie van de minima in Nederland, is dermate laag, dat zelfs een gezin waarvan beide ouders werken vaak nauwelijks rond kunnen komen Zeker als er sprake is van plotselinge onverwachte hoge uitgave, is dit voor sommige mensen een oplossing.

1 Reactie
manwijf
manwijf15 jan 2020 - 8:38

Als je geen klein bedrag opzij kunt zetten, kun je later ook geen klein bedrag betalen om te leasen. Omdat ze je wel houden aan zo'n afspraak kom je dus ernstig in de problemen. Dat 'betrekkelijk lage bedrag per maand dat je kunt missen' om te leasen, kun je dus ook vooraf sparen.  U spreekt uzelf tegen. 

manwijf
manwijf13 jan 2020 - 12:59

Meestal is het zo, dat iemand met geld gewoon koopt en juist iemand met weinig middelen een dure vorm van lenen aangaat. Eerst sparen en dan kopen is altijd nog het voordeligste. Als het om iets gaat, dat je maar weinig gebruikt, moet je je ernstig afvragen of het ueberhaupt wel nodig hebt. Mensen moeten eens leren de tering naar de nering te zetten. 

andre vis
andre vis13 jan 2020 - 12:11

Als oud hulpvrager en nu als ambassadeur van kom uit je schuld is dit een hele gevaarlijke wending. Uiteraard begrijp ik uit ervaring dat soms de noodzaak heel hoog is maar dan nog, informeer eerst eens bij je Gemeente, die kunnen ook een eventuele rentevrije lening geven , zeker in het geval van b.v de noodzakelijke wasmachine. Het gevolg van leasen is nog meer mensen die schulden opbouwen terwijl juist het voorkomen de opzet is vanuit Den Haag.Mijn advies, informeer altijd bij het sociaal loket in uw gemeente .  Aan Den Haag het verzoek deze ( nieuwe ) versie van lenen in te perken en advies aan de Gemeenten, creëer een potje voor die mensen die niet financieel vermogend zijn om b.v. een noodzakelijke wasmachine aan te schaffen. Dit zal veel financiële ellende voorkomen. 

Klaas67
Klaas6713 jan 2020 - 11:37

Is toch gewoon een afbetaling met torenhoge rente ?

1 Reactie
thieu
thieu13 jan 2020 - 13:34

Bij afbetaling wordt iets uiteindelijk jouw eigendom. Met leasen niet (nooit). Je kunt het betreffende artikel ná de leaseperiode dan misschien voor een "aantrekkelijk" (lees 'te duur') bedrag van de leasemaatschappij kopen.

krezie
krezie13 jan 2020 - 11:31

Ik vraag me altijd af waarom je het op de pof wilt kopen.Omdat je nú het geld niet hebt, waarom zou je het later wél op kunnen brengen om dat bedrag te kunnen missen?