Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hummus uit supermarkt 'niet altijd even gezond'

03-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10783 keer bekeken
  •  
Hummus recept
Hummus uit de supermarkt is niet altijd even gezond, blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond. Hiervoor werd de samenstelling van 78 soorten hummus onder de loep genomen.
Volgens de bond krijgt 37 procent van de hummus de zogenoemde Nutri-Score A, de rest Nutri-Score B (42 procent) of C (21 procent). Nutri-Score is een voedselkeuzelogo waarbij producten met het label A het gezondst zijn en artikelen met een E het ongezondst. Met Nutri-Score kunnen consumenten producten in één oogopslag met elkaar vergelijken.
Traditionele hummus bestaat voor minimaal 70 procent uit kikkererwten en bevat ongeveer 15 procent tahin. Er zit geen olie in en weinig of geen zout. Supermarkthummus bevat veel minder kikkererwten en tahin. Ook zit er in deze hummus vaak veel olie en zout. Positief is wel dat het gemiddelde zoutgehalte in naturel hummus de afgelopen 5 jaar met 21 procent is gedaald. Dat blijkt uit een vergelijking met een hummus test uit 2016 van de Consumentenbond.

Hummus met groente scoren het beste

Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C’s en nooit een A. Opvallend is dat vooral A-merken hummus maken met een ongezondere samenstelling. Zo krijgt geen enkele Maza hummus een A, zelfs de less-salt variant niet.
Om het kiezen in de supermarkt makkelijker te maken voor consumenten, pleit de Consumentenbond voor een snelle invoering van Nutri-Score in Nederland.

Zelf aan de slag? Bekijk hier het ultieme recept voor hummus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!