Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hulplijn voor jongeren die gebukt gaan onder corona

07-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
telefoon bellen 1127
Jongvolwassenen die mentale klachten hebben door de coronacrisis, kunnen contact zoeken met een nieuwe, speciale hulplijn. Met de supportlijn kan worden gebeld (0800-0450) of gechat op Allesoke.nl.
Tussen 14.00 en 22.00 uur kan iedereen tussen de 18 en 24 jaar anoniem in contact komen met een getrainde vrijwilliger.​​​​ De mensen achter  De Kindertelefoon hebben het initiatief genomen voor de hulplijn.
Jongvolwassenen gaan relatief zwaar gebukt  onder de coronamaatregelen. Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) wees uit dat zij sinds de pandemie steeds minder goed in hun vel zitten. Was het aandeel studenten dat in 2019 psychische problemen ervoer nog een kwart, vorig jaar is dat al gestegen tot een derde. Het SCP verwacht dat dit tot een hoger beroep op de gezondheidszorg zal leiden, maar daar zijn de wachtlijsten lang.

Verwijzing naar specialistische hulp is mogelijk

Voor de hulplijn hebben bijna honderd vrijwilligers een meerdaagse training gehad. "Zij zijn getraind in gesprekstechnieken, om zonder oordeel te kunnen luisteren", zegt een woordvoerder van de hulplijn. Het is niet de bedoeling dat de dienst de plaats inneemt van de professionele gezondheidszorg. "Met de hulplijn willen we voorkomen dat mentale klachten verergeren. Als onze vrijwilligers merken dat een luisterend oor onvoldoende is, dan verwijzen we de jongvolwassene door voor specialistische hulp." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!