Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huizenprijzen ruim 4 procent gedaald

21-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Huis_26.jpg
Bestaande koopwoningen wisselden in september voor een gemiddeld 4,1 procent lagere prijs van eigenaar dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster die maandag zijn gepubliceerd.
Zelfde niveau als 2003
De huizenprijzen lagen daarmee in september op hetzelfde niveau als begin 2003. Vergeleken met de piek van de woningmarkt in augustus 2008 is het prijsniveau met bijna 20 procent gedaald. De daling van de huizenprijzen was vorige maand wel iets minder sterk dan in augustus. Toen waren bestaande koopwoningen gemiddeld 4,4 procent goedkoper dan een jaar eerder. In juli daalden de prijzen nog met 5 procent.
74.000 woningen
In de eerste 3 kwartalen van dit jaar wisselden ruim 74.000 woningen van eigenaar. Dat is een daling met ruim 9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal lag het aantal transacties echter elke maand hoger dan een jaar eerder.
Vertrouwen
De makelaarsvereniging NVM meldde eerder deze maand al dat het vertrouwen op de woningmarkt langzaam terugkeert. Het totale aantal transacties stijgt volgens de statistieken van de NVM zelf nu al twee kwartalen op rij. Wel wees de branchevereniging op de grote regionale verschillen. Van de stabilisatie in de Randstad en andere stedelijke gebieden is op het platteland nog lang geen sprake. Bovendien dalen de prijzen nog altijd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!