Kassa

Huizenprijzen lopen op, maar het tempo verlaagt

23-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
826 keer bekeken
  •  
verkoop woning huis makelaar sleutel 1127

Opnieuw zijn de Nederlandse huizenprijzen in april hard gestegen. Het tempo waarin de huizenprijzen stijgt is niet meer zo hoog als begin dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gemiddeld betaalden kopers 19,7 procent meer dan in april vorig jaar. Hiermee is de prijstoename iets hoger dan de plus van 19,5 procent in maart. In januari was deze stijging nog dik 21 procent, het hoogste niveau in decennia. 

Minder woningen verkocht

Terwijl de huizen al een hele tijd flink oplopen, worden er minder woningen verkocht. Vorige maand waren er ongeveer 16.000 transacties, aldus het CBS. Dat zijn er 16 procent minder dan een jaar eerder.

Hypotheekrentes drie keer zo hoog

De hypotheekrentes lopen de laatste tijd weer op. "De laagste hypotheekrentes zijn sinds het begin van dit jaar ongeveer drie keer zo hoog geworden", constateerde financieel expert Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl onlangs. "En we zien die kapitaalmarktrentes nog steeds verder stijgen, dus ik verwacht dat ook de hypotheekrentes nog wel een tijdje omhoog blijven gaan", voegde ze daaraan toe.

Aanbod zal 'licht stijgen'

Het lijkt dat deze ontwikkeling voorzichtig voor verandering zorgt. Vorige maand wezen de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) erop dat huizen het eerste kwartaal iets goedkoper waren dan drie maanden ervoor. Hierdoor verwachten makelaars dat het aanbod aan koopwoningen weer licht zal stijgen. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!