Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Huizenprijzen kelderen, WOZ-waarde daalt niet mee
09-03-2013
•
leestijd 3 minuten
•
99 keer bekeken
•
Iedere huiseigenaar heeft zijn WOZ-beschikking ontvangen. Daarin staat welke waarde de gemeente aan uw woning geeft. Deze WOZ-waarde is de grondslag voor onder andere de OZB (de onroerendzaak-belasting), rioolheffing, waterschapslasten, het eigenwoningforfait en de erfbelasting.
Peildatum 1 januari 2012
Bij de vaststelling van de waarde voor 2013 is de peildatum 1 januari 2012, dus wat de marktwaarde van uw woning rond die datum was. De daling van de huizenprijzen van de woningen in 2012 is daarom niet van invloed op deze WOZ-waarde. De huidige waarde van de woning zie je terug in de aanslag van 2014.
Commotie
De WOZ brengt ieder jaar bij huizenbezitters de gemoederen aardig in beweging om drie redenen.
- De WOZ-waarde is te hoog.
- Uw woning is vergeleken met woningen die helemaal niet lijken op die van u.
- U moet meer betalen dan vorig jaar.
In de uitzending beantwoordt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis vragen van woningbezitters hierover.
WOZ-waarde niet goed?
Steeds meer gemeenten adviseren hun burgers eerst (informeel) contact op te nemen met hun gemeente als de WOZ-waarde niet klopt. Als de gemeente een foutje heeft gemaakt, kan dat dan eenvoudig worden hersteld. Als dat informele contact tot niets leidt, of wanneer uw gemeente deze informele mogelijkheid niet biedt, dan kunt u binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar indienen bij de gemeente. Vaak kan dat zelfs digitaal. Let wel op dat u bij informeel contact met uw gemeente, op tijd een reactie hebt zodat u dan nog binnen die zes weken formeel bezwaar kunt maken.
Bezwaarschrift en argumenten
Op de
website
van de Vereniging Eigen Huis vindt u een voorbeeld van een bezwaarschrift. Ook staat daar uitgebreide informatie over de argumenten die u daarbij kunt gebruiken.
OZB
Maarten Allers is hoogleraar economie van decentrale overheden en hij is directeur van het
COELO
. Dat is het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. Allers vertelt in Kassa dat 3% van de belastingen die je als burger betaalt, gemeentelijke belastingen betreffen. De OZB is daar de helft van. Verder benadrukt hij dat gemeenten wel inkomsten krijgen uit die OZB, maar dat dat maar een deel is van hun inkomsten. Zo ontvingen gemeenten in 2012 8% van hun inkomsten uit gemeentelijke belastingen. De rest komt uit rijksuitkeringen, heffingen en inkomsten uit onder andere grondexpolitatie.
Stijging gemeentelijke lasten valt mee
Dit jaar verhogen de grote gemeenten hun woonlasten met gemiddeld twee procent. Gecorrigeerd voor inflatie (2,75%) is er sprake van een daling. Dat blijkt uit onderzoek van het
COELO
. De cijfers van alle gemeenten zijn in april beschikbaar. Dan verschijnt de jaarlijkse uitgave van de Atlas van de lokale lasten van het COELO.
WOZ-bureaus werken vaak gratis
Als je bezwaar wil aantekenen tegen de WOZ-waarde, kan dat via een bureau. De afgelopen jaren schieten de WOZ-bureau's als paddenstoelen uit de grond. Wij kwamen onder andere tegen: Bezwaarmaker.nl, WOZ-wekker.nl en Bezwaarkoning.nl, maar er zijn er tientallen. Marieke Hasselman is directeur van het bureau WOZ-specialisten. De werkwijze van dit bureau is dat zij bezwaar indienen. Bij een succesvol bezwaarschrift ontvangt het bureau de wettelijke vergoeding van de gemeente voor de gemaakte juridische kosten. Als het bezwaar niet succesvol is, betaalt je niets. Wel toetst het bureau vooraf de haalbaarheid.
Bureaus jagen gemeenten op kosten
Andries Ekhart is wethouder Financiën van de gemeente Leeuwarden. Hij ontraadt mensen om gebruik te maken van bureaus. Deze jagen de gemeenten namelijk op kosten. Als mensen bezwaar willen maken kunnen ze dat ook prima zelf. Zie
hier
wat de gemeente op haar website heeft staan.
Vereniging Eigen Huis
Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis juicht toe dat gemeenten hun burgers nauw betrekken bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Dat voorkomt geschillen achteraf. De burgers zijn tevreden en het scheelt de gemeente geld. Als je toch een WOZ-bureau inschakelt, hoe maak je dan een keus? De la Porte erkent dat het moeilijk is omdat er geen keurmerk is. Het is daarom verstandig om te rade te gaan bij organisaties zoals de Consumentenbond of de Vereniging Eigen Huis.