Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huizenprijzen gaan dalen voorspelt ABN AMRO

07-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis woning 1127
De huizenprijzen gaan volgend jaar dalen als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.
Als de huizenprijzen gaan dalen, zou dat de eerste keer zijn 2014. Sindsdien werden koopwoningen elk jaar duurder, met in de afgelopen jaren spectaculaire prijsstijgingen door schaarste en grote vraag tot gevolg.
ABN AMRO voorziet dat de vraag naar huizen door alle maatregelen tegen het nieuwe coronavirus krimpt. De werkloosheid neemt toe en besteedbare inkomens slinken. Daar komt bij dat hypotheekrentes stijgen, waardoor de aanschaf van een huis moeilijker is te financieren. Ook beleggers zullen minder actief worden op de koopwoningmarkt, voorspelt de bank.

Stijging huizenprijzen afgelopen kwartaal

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zaten het afgelopen kwartaal de huizenprijzen in Nederland juist flink in de lift. De effecten van de corona-uitbraak zijn nog niet terug te zien in de cijfers. Voor een bestaande woning werd afgelopen kwartaal gemiddeld 326.000 euro neergeteld. Dat was 9,6 procent meer dan een jaar eerder. Nieuwbouwwoningen werden daarbij ruim 14 procent duurder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!