Kassa

'Huizenmarkt eerlijker maken voor starters? Belast overwaarde'

26-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1362 keer bekeken
  •  
woning huis kopen huren hypotheek 1127
Als het de ongelijkheid tussen starters en woningbezitters kleiner wil maken, kan de politiek eraan denken om een belasting op overwaarde in te voeren. Die suggestie doet Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland, maandagavond in Pointer.
“Starters hebben ongelijke kansen op de woningmarkt”, zegt Blom in het programma van kro-ncrv, dat maandagavond uitgezonden wordt. “Als je de ongelijke kansen voor starters op de woningmarkt wil aanpakken, kun je denken aan het belasten van de overwaarde.”

Stijgende huizenprijzen

Veel huizenbezitters zagen de waarde van hun huis een heel stuk boven hun resterende hypotheek uitstijgen. Als ze besluiten het huis te verkopen, houden ze dus een flinke overwaarde over.
Die overwaarde komt goed van pas bij het bieden op een nieuw huis. Wie andere huizenzoekers wil overbieden, moet namelijk bereid zijn meer eigen geld in te leggen.
Voor starters is het daardoor lastig concurreren. Zij hebben geen vermogen overgehouden aan een vorig huis. Bovendien hebben veel starters te maken met strenge hypotheekeisen. Daardoor is het deel dat uit eigen zak betaald moet worden vaak hoger.

'Versoepel de leenregels niet'

Maar versoepelde hypotheekeisen zullen averechts werken, denkt Blom. “Als starters een hoger budget te besteden hebben, heeft dat juist een gunstig effect op mensen die hun huis verkopen omdat de prijzen stijgen”, legt ze uit.
Ze heeft een recent voorbeeld: “Ook toen de overdrachtsbelasting voor starters werd verlaagd, zagen we dat onmiddellijk terug in de stijgende huizenprijzen.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerritB22
gerritB2226 apr. 2021 - 21:02

Hoe bedenken ze het, alsof ik morgen meteen mijn huis wil verkopen als mijn huis een overwaarde heeft. Prijzen stijgen nu eenmaal door krapte op de markt. Kijk naar de prijzen van videokaarten voor computers, oude normaal al lang afgeschreven videokaarten zijn op dit moment meer waard dan wat je er zelf 4 jaar geleden nieuw voor hebt betaald. Waarom???? Door krapte op de markt. Dat verhelp je dus niet door de overwaarde te gaan belasten, dat verhelp je door meer woningen beschikbaar te hebben voor hetzelfde aantal mensen of door te zorgen dat minder mensen op zoek zijn naar een koophuis door de huurmarkt eens flink aan te gaan pakken en speculeren in/met woningen tegen te gaan. En hoe doe je dat? Simpel geef weer rente op een spaarrekening zodat het niet meer rendabel is om een woning te kopen en voor (te) veel geld te gaan verhuren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!