Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Huizenbezitters flink meer kwijt aan ozb'

28-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Huis_33.jpg
Huizenbezitters betalen de afgelopen vier jaar steeds meer aan onroerendzaakbelasting (ozb). Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 is deze belasting in veel plaatsen fors gestegen. Landelijk steeg de belasting voor woningeigenaren met gemiddeld 16,7 procent. Ondertussen daalde de WOZ-waarde van de huizen in diezelfde periode gemiddeld met 11,9 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).
Stijging
In de gemeente Gemert-Bakel (Noord-Brabant) steeg de ozb het meest: 129 procent. Huiseigenaren zagen het bedrag stijgen van gemiddeld van 189 euro in 2010 naar 434 euro in 2014. Grootste daler is Blaricum. Hier gingen huiseigenaren gemiddeld 14 procent minder ozb betalen. Toch is dat nog een van de duurste gemeenten om een eigen huis te hebben: gemiddeld betalen huizenbezitters daar 632 euro aan ozb.
Huiseigenaren kunnen op de website van de VEH per gemeente zien of zij meer of minder zijn gaan betalen.
Peiling
De organisatie hield bovendien samen met het actualiteitenprogramma Nieuwsuur een peiling waarop 105.000 huiseigenaren reageerden. Daaruit blijkt dat ruim 80 procent niet wil dat het ozb-geld wordt gebruikt om gaten te dichten in de gemeentebegroting.
,,We vinden dat schandalig want het gaat dan naar onduidelijke projecten, naar verliezen op grondposities die de gemeenten hebben opgelopen", zo stelde VEH-voorzitter Rob Mulder. Driekwart legt zich er wel bij neer bij een hogere ozb als daardoor voorzieningen als bibliotheken, theaters en zwembaden open kunnen blijven. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!