Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Huizenbezitter wordt beschermd bij rentebemiddeling

27 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuut
930 x 520 huis_woning_wonen_huur_
Nederlanders met een koophuis worden per 1 juli beschermd als ze gebruik maken van de zogeheten rentemiddeling. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mogen hypotheekverstrekkers dan niet meer in rekening brengen dan alleen de boeterente.
Als huizenbezitters hun hypotheek oversluiten voor het einde van de rentevaste periode, dan kunnen ze gebruikmaken van de rentemiddeling. Banken lopen daardoor het rentebedrag mis, waar ze doorgaans een boeterente voor in rekening brengen. Maar niet iedereen kan dat bedrag in één keer ophoesten. Rentemiddeling zorgt ervoor dat de boeterente gespreid betaald kan worden over de rest van de looptijd van de hypotheek.

Hoger risico

Hypotheekverstrekkers rekenden vaak een hoger bedrag bij rentebemiddeling dan alleen de boeterente, omdat banken vonden dat ze een hoger risico liepen. Als een hypotheek voor het einde van de looptijd wordt afgelost of overgesloten bij een andere aanbieder, dan lopen ze een deel van de boeterente mis. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!