Kassa

'Huizenbezitter laat geld liggen'

03-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_verhuizen_sleutel
Huizenbezitters laten in veel gevallen geld liggen als ze een nieuwe hypotheek afsluiten. Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat 90 procent van de huiseigenaren bij een renteherziening ,,gewoon" het nieuwe rentevoorstel van de hypotheek van zijn bank accepteert, terwijl ze elders misschien goedkoper uit zijn.

Klanten tekenen blind bij het kruisje

Sinds 2013 zijn geldverstrekkers verplicht klanten drie maanden voordat een rentevaste periode afloopt met een nieuw rentevoorstel te komen. In de meeste gevallen wordt volgens VEH door klanten blind bij het kruisje getekend, terwijl ze bij andere kredietverstrekkers mogelijk honderden euro's per jaar goedkoper uit kunnen zijn. Als reden om wel over te stappen wordt vooral een lage rente genoemd (52 procent). Van de mensen die overwegen om over te stappen, stapt slechts 20 procent daadwerkelijk over.

'Kosten overstap snel terugverdiend'

Volgens de VEH zitten aan de overstap van aanbieder weliswaar kosten verbonden, maar deze kunnen vaak snel worden terugverdiend. De vereniging roept huiseigenaren daarom op om actiever op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen. VEH/ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

marcwiesen
marcwiesen3 jan. 2018 - 17:39

De koptekst (Huizenbezitter laat geld liggen) suggereert wat anders dan waar het artikel over gaat. Want een nieuwe hypotheek afsluiten is totaal wat anders dan geld laten liggen als je een huis bezit. Een andere koptekst zou verwarring kunnen verkomen.

gerard van tol
gerard van tol3 jan. 2018 - 17:17

Wat maakt het allemaal uit, zodra de gewone burgers ergens een Euro kan overhouden, zorgt de overheid ervoor dat de lasten met 2 Euro verhoogd worden. 

1 Reactie
schaapadm
schaapadm4 jan. 2018 - 12:32

nou nou wat zijn we weer lekker positief bezig zeg !

schaapadm
schaapadm3 jan. 2018 - 13:57

Aardig verhaal van m'n voorganger Harry. Daar komt nog bij dat een  voor jou ''nieuwe'' bank (die jou dus nog helemaal niet kent door bijv. goed/slecht betaalgedrag etc. wel eens veel moeilijker kan gaan doen dan je huidige bank. Ook zeker v.w.b. hoogte van het aan te vragen hyp.bedrag. Het ventileren van opmerkingen zoals we het nu over hebben ('' je laat veel geld'' liggen etc.) wordt dan een stuk betrekkelijker denk ik. 

harryromijn
harryromijn3 jan. 2018 - 11:58

Eventjes rekenen: oude hypotheek schappen uit het hypotheekregister, nieuwe afsluiten ( = taxatiekosten ( € 250) , bank kosten, notariskosten (€ 1000) incl nieuwe registratie in het hypotheekregister...)... Heb ik al een paar keer gedaan. Halverwege al gestopt, want overstappen kost veel meer dan het allerlaagste en gelijkwaardige aanbod elders...https://www.hypotheek24.nl/informatie/notariskosten-hypotheek    € 1000 voor een hyp van € 250 khttps://www.rabobank.nl/particulieren/hypotheek/advies-en-kosten/    € 1350 of hoger Om dus een € 3000 terug te verdienen in... 10 jaar.. = 300/jr bij bijv een hypotheek van € 250 k is dat al 0,1% renteverschil. Wel natuurlijk zelfde voorwaarden met elkaar vergelijken. Een heel ander verhaal is het in december al betalen van hyp. rente over het volgende jaar, interesant, als je in het "oude" jaar hogere belastingen hebt dan het jaar erna ( bijv pensioenering, werkloosheid, WAO, enz.). zie uitspraak Kifid: https://www.kifid.nl/nieuws/bank-moet-vooruitbetaalde-hypotheekrente-accepteren/158  of toelichtingen:https://www.nporadio1.nl/consument/7303-12-financiele-zaken-die-jij-dit-jaar-nog-moet-regelen?ns_mchannel=email&ns_source=dmdelivery&ns_campaign=20171216%20Radar%20Nieuwsbrief&ns_linkname=https://www.plusonline.nl/belastingen/de-eindejaarstip-waar-de-bank-niet-aan-meewerkt?mt=fcf73b9a8341aadd86fdee116131e48a32c3326e04935ff9159b1ec70fcab8bf Maar het antwoord van de betreffende bank:  Verzonden: maandag 11 december 2017 14:34 Onderwerp: FW: rente hypotheek Sinds 2015 is het vooruitbetalen van hypotheekrente niet meer mogelijkDe kosten en werkzaamheden in relatie tot het beperkte aantal belangstellenden, hebben ons in 2014 doen besluiten om daarmee te stoppen. Tegen de uitspraak van het Kifid zijn we in beroep gegaan en hebben alle werkzaamheden op dit gebeid tot die uitspraak opgeschort. Met vriendelijke groet, Adviseur Private banking Rabobank. oftewel: Uitspraak Kifid of busschauffeur lijn 4: het l.z.r.s !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!