NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Huizenbezitter honderden euro's meer kwijt aan taxatierapport'

24 aug 2020
  •  
leestijd 2 minuten
woning huis kopen huren hypotheek 1127
Woningeigenaren zijn door een nieuwe Europese richtlijn honderden euro's meer kwijt aan taxaties. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH), die toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) oproept op te komen voor Nederlandse huiseigenaren.
Vanaf juni 2021 moet een huiseigenaar voor iedere nieuwe hypotheek of wijziging van een lopende hypotheek een traditioneel taxatierapport laten maken. Dit is dan bijvoorbeeld het geval bij een verbouwing of bij het oversluiten van de hypotheek vanwege rentevoordelen. Zo'n rapport is vele malen duurder dan de werkwijze nu waarbij in veel gevallen sprake is van een modelmatige taxatie. Soms is een waardebepaling in zijn geheel niet nodig.​​​​

'400 tot 500 euro voor taxatierapport'

Volgens de VEH kost een fysiek taxatierapport, waarbij de taxateur het hele huis opmeet en beoordeelt, 400 tot 500 euro. Als dit straks voor elke hypotheekwijziging nodig is, loopt de rekening snel op. Dit terwijl je niets aan die taxaties hebt, concludeert de vereniging, die spreekt van een disproportioneel zware maatregel voor de Nederlandse hypotheekmarkt.
DNB moet voor eind augustus bij de Europese bankautoriteit EBA aangeven of het op elementen van de richtlijn wil afwijken. Dit is volgens de huiseigenarenvereniging mogelijk, omdat er geen sprake is van wetgeving. "Omdat de Europese richtlijn alleen van toepassing is op banken mogen verzekeraars en regiepartijen wel modelmatige waardebepalingen blijven accepteren", aldus de VEH. "Deze marktverstoring is een argument om voor een afwijking van de taxatierichtlijn te pleiten." Volgens de VEH lijkt het er echter niet op dat DNB in actie wil komen.

DNB: vroeg voor conclusies

Een woordvoerder van DNB geeft aan dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. "Zonder vooruit te willen lopen op wat de EBA mogelijk later bekend gaat maken over de wijze waarop de toezichthouders om zullen gaan met de regelgeving, is het geschetste scenario wat ons betreft op dit moment niet aan de orde", laat hij in een reactie weten. "We hebben er enige mate van vertrouwen in dat er een oplossing kan komen die slim gebruikmaakt van modellen en algoritmes om de kosten laag te houden, maar zonder daar blind op te vertrouwen."

Banken zelf zitten er in ieder geval niet op te wachten dat mensen straks honderden euro's extra kwijt zouden zijn. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakt zich er hard voor dat het zogeheten modelmatig taxeren, zoals dat nu gebeurt, mogelijk blijft. Dat werkt in Nederland goed, laat de organisatie weten. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!