Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Huizen worden drie keer verkocht'

28-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis-te-koop_10.jpg
Handelaren die executieveilingen van huizen en bedrijfspanden manipuleren, verpesten de markt. ,,Dat zijn hele schadelijke ontwikkelingen'', zei Hans André de la Porte van VEH donderdag in reactie op de verdenkingen van kartelwaakhond NMa tegen huizenhandelaren.
,,Het bevestigt de vermoedens die wij al langer hadden.'' Volgens André De La Porte signaleerde de Vereniging Eigen Huis jaren geleden al dat particuliere kopers bij gedwongen verkopen werden weggekeken. Volgens de VEH worden niet alleen de verkopers van de huizen of panden benadeeld, maar ook de banken en bijvoorbeeld het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die uitvoering geeft aan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). ,,De banken worden benadeeld doordat de restschuld hoger blijft, hetzelfde geldt voor de NHG. En uiteindelijk draait de consument er volgens de VEH voor op, door middel van hogere premies. ,,Huizen worden gewoon drie keer verkocht. Eerst op de officiële veiling, dan op de 'naveiling' en vervolgens worden ze opgeknapt en doorverkocht.'' In het buitenland zijn veilingen volgens de VEH iets leuks, net als kunstveilingen. ,,In Nederland hebben ze voor particulieren een besmet imago.'' Bovendien vindt André de la Porte het heel zuur dat dit juist een groep mensen treft die er toch al slecht voorstaan. ,,Een executieverkoop is een laatste redmiddel en dat is al naar. Het is dan nog vervelender dat de handel daar munt uit slaat.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!