Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huizen 'onder water' drukken groei nog jaren

25-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis8_01.jpg
Dat een op de drie huizen 'onder water' staat, waarbij de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis, zal de economische groei in Nederland nog 5 tot 10 jaar drukken. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zei dat dinsdag in de Tweede Kamer.
Trouw
Volgens Knot ziet de situatie met een derde van de huizen onder water er ,,best griezelig'' uit, maar omdat de Nederlanders altijd heel trouw blijven aflossen, zijn de risico's voor de banken te overzien. De verliezen die banken lijden op hypotheken zijn mede door de Nationale Hypotheek Garantie ,,ontzettend laag''.
Bezuinigen
Dus de grootste schade van de gedaalde huizenprijzen ligt niet bij de banken, maar bij de schade voor de economie. Huishoudens die hun huis onder water hebben staan, bezuinigen op hun consumptie. De economische groei zal daardoor nog 5 tot 10 jaar lager zijn ,,dan als we de situatie op de huizenmarkt niet zo uit de hand hadden laten lopen'', zei Knot. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!