Huisvestingsproblemen buitenlandse studenten houden aan
24-07-2020
•
leestijd 1 minuten
•
58 keer bekeken
•
Als het om huisvesting gaat, zijn buitenlandse studenten door de coronacrisis nog beroerder af dan ze al waren. Dat zegt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op basis van eigen 'housing hotline'-rapportage. Uit deze groep komen meer klachten binnen dan vorig jaar over bijvoorbeeld overtredingen van regels door verhuurders en hoge huren. Waren er vorig jaar om deze tijd nog geen tweehonderd verzameld, nu is er ongeveer een verdubbeling van het aantal.
Buitenlandse studenten hebben ook te maken met een terugval in inkomen en hebben soms ook plannen plotseling moeten veranderen. Ze staan er bovendien al zwakker voor doordat ze vaak geen idee hebben van hun rechten en zo blij zijn dat ze iets hebben gevonden, dat ze aanvankelijk ieder huurcontract maar accepteren. Dat pakt soms heel vervelend en onrechtmatig uit: zo vroeg een huisbaas 50 euro per dag aan boete bij te laten betaling van huur.
Verschillen door het land heen
Door het land heen lijkt de situatie wel te verschillen. Zo komen bedenkelijke situaties in Leiden en Rotterdam veel vaker voor dan in Nijmegen en Groningen, ziet de bond. De LSVb pleit voor het oprichten van goede 'huurteams' die helpen bij conflicten met huisbazen in alle studentensteden. ANP