Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huisjesmelker in Utrecht weigert huur te verlagen

10-01-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
347 keer bekeken
  •  
195x90_studentenkamer_02.jpg
Boven het winkelcentrum van Utrecht Overvecht is een kantoorpand omgebouwd tot studentenhuisvesting. Verhuurder Nahuys BV vraagt veel te veel huur. Dit heeft het Huurteam op basis van puntentelling geconstateerd. In een eerder stadium heeft de Huurcommissie al bepaald dat een huurder in het pand recht heeft op huurverlaging. Het Huurteam stapt nu voor 50 studenten naar de Huurcommissie voor huurverlaging met terugwerkende kracht.
Verhuurder vraagt €130.000 te veel per jaar
Een student betaalt €455 kale huur voor 28m2 waarvan 13m2 een klein gangetje is dat je alleen voor opslag kunt gebruiken. Deze kamer mag wettelijk gezien niet meer kosten dan €340. Het Huurteam heeft vastgesteld dat 80 studenten recht hebben op huurverlaging. Het gaat gemiddeld om zo'n €120 per persoon. Verhuurder Nahuys BV ontvangt per jaar ruim €130.000 te veel aan huur.
Intimidatie
Veel studenten voelen zich geïntimideerd door de verhuurder. Nahuys BV dreigt namelijk met het uitzetten van huurders en het plaatsen van een 40-jarige man waar de studenten niet op zitten te wachten. Ook heeft een huurder aangifte gedaan tegen huisvredebreuk omdat er tot twee keer toe klusjesmannen in haar kamer stonden, terwijl zij hiervoor geen toestemming heeft gegeven. Nahuys BV zegt: "Het is voor Nahuys prettig als u de huurcommissie een brief stuurt namens uw appartementnummer dat u afziet van de procedure en deze dus wilt annuleren. Dit is geen dreigement, jullie keuze is vrij." De gehele brief is hier te lezen. 
Gebrekkig onderhoud
De verhuurder is ook nalatig geweest wat de brandveiligheid betreft en is daarop door de gemeente Utrecht aangesproken . Daarnaast hebben huurders veel klachten over het niet hebben van warm water en het niet functioneren van de internetverbinding. Een huurder moest drie maanden wachten tot dat zijn raam gerepareerd werd.
Wethouder
Paulus Jansen, wethouder Wonen, maakt zich zorgen om de gezondheid en veiligheid van studenten die in dit soort complexen wonen. "De winstmarges staan bij deze huisjesmelkers voorop. In Utrecht worden nog maar al te vaak krankzinnige prijzen gevraagd."
Niet alleen in Utrecht
Huurbaas Marcel van Hooijdonk is ook actief in Groningen en Amsterdam. Voor een pand in de hoofdstad is Van Hooijdonk deze week veroordeeld. De verhuurder moet het pand in Sloterdijk op straffe van een dwangsom opknappen zodat het voldoet aan het bouwbesluit. "Verhuurder Van Hooijdonk nam het namelijk niet zo nauw met de brandveiligheidseisen. Het pand had eigenlijk nooit verhuurd mogen worden omdat Nahuys BV niet in het bezit van een gebruiksvergunning was."
Huismelkerswet
Na jaren van Rotterdams lobbywerk stemde de Eerste Kamer dit jaar in met de 'huismelkerswet'. Vanaf 1 januari 2015 mag de gemeente overtredingen van een huisjesmelker in verschillende panden bij elkaar optellen. Bij elke overtreding volgt een zwaardere sanctie. Bij het vierde pand is het raak: dan neemt de gemeente het beheer en innen van de huur over van de huisbaas, terwijl hij blijft opdraaien voor alle kosten.
Kamers of appartementen?
Verhuurder Nahuys BV noemt de woningen appartementen, maar heeft een vergunning gekregen voor de verbouw van kantoren naar studentenkamers. Ook de Huurcommissie ziet de woningen als onzelfstandige woonruimten. Huurders moeten voorzieningen delen en hebben geen eigen voordeur. De verhuurder heeft in december sloten tussen de woningdelen geplaatst om studenten te laten denken dat het appartementen zijn en de huurverlaging niet meer van toepassing is. Het Huurteam vindt dit grote onzin. "Het staat als een paal boven water dat hier sprake is van kamerverhuur."
Puntensysteem
Benieuwd naar je eigen maximale huurprijs? Op basis van een online puntensysteem kun je berekenen hoe hoog dit mag zijn. Dit systeem geldt voor zelfstandige en onzelfstandige woonruimten, maar niet voor woningen waarvan de huurprijs boven een door de overheid vastgelegde grens, de huurtoeslaggrens. Utrechtse huurders die problemen ervaren met hun huisbaas kunnen contact opnemen met het Huurteam op info@huurteam-utrecht.nl. Daarnaast kan de gemeente gemaild worden op meldpunthuisjesmelkers@utrecht.nl. Je kunt ook mailen om een afspraak te maken om je woning te laten checken. Woon je niet in Utrecht? Neem dan contact op met je eigen gemeente of de Huurcommissie .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!