Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huishoudens zijn in coronajaar 2020 meer gaan beleggen

12-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
312 keer bekeken
  •  
financiën geld sparen beleggen 930

Huishoudens zijn in coronajaar 2020 flink aan het beleggen geslagen. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet dat ze per saldo 3,8 miljard euro staken in Nederlandse beleggingsfondsen. Dat is de hoogste netto-inleg van het afgelopen decennium. Er werd vooral tijdens de lockdowns in het tweede en vierde kwartaal veel belegd.

Volgens DNB vond een deel van de coronabesparingen van huishoudens zo zijn weg naar beleggingsfondsen. In het tweede en vierde kwartaal was niet alleen sprake van grote virusgolven. Dit zijn ook de kwartalen waarin mensen doorgaans hun vakantiegeld en eindejaarsuitkering krijgen. Door de flinke inleg hebben huishoudens in totaal meer dan 47 miljard euro in Nederlandse beleggingsfondsen zitten.

2020 geen slecht beursjaar

2020 was ook geen slecht beursjaar. Daardoor kon beleggen best aantrekkelijk zijn. De uitbraak van het coronavirus zorgde in februari en maart wel voor een fikse koersval, maar dankzij de steunpakketten van centrale banken en overheden en de komst van de eerste coronavaccins maakte de bekende AEX-index daarna een stevig herstel door. Mede daardoor groeide het totale belegde vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen per eind 2020 voor het eerst tot meer dan 1 biljoen euro.

Toename van spaar- en betaaltegoeden exceptioneel

Eerder constateerde DNB al dat er vorig jaar veel meer werd gespaard dan andere jaren. De uitgaven daalden, omdat het bijvoorbeeld bijna niet mogelijk was om verre reizen te maken. Huishoudens zetten daardoor bijna 42 miljard euro op hun betaal- of spaarrekening, wat neerkomt op een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Volgens DNB is de toename van de spaar- en betaaltegoeden 'exceptioneel'. Dit heeft mede te maken met het feit dat de inkomens van veel huishoudens dankzij de steunmaatregelen van de overheid op peil bleven in crisistijd en dat mensen genoeg geld achter de hand wilden houden als reserves voor een mogelijke recessie. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!