Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huishoudens stappen al voor miljoen euro in eigen windmolen

08-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_windmolen_01.jpg
Al 1.100 consumenten gaan vanaf volgend jaar een deel van de stroom die zij thuis verbruiken zelf opwekken. Dat doen zij door winddelen te kopen van 'De Witte Juffer', een windmolen in Culemborg. De deelnemers profiteren van de opbrengst van deze molen. Gemiddeld kochten zij 4,7 winddelen per huishouden en daarmee is inmiddels 1 miljoen euro voor de aankoop bijeen gebracht. Van de Culemborgse molen is nog een beperkt aantal winddelen te koop.
Minder afhankelijk energiebedrijven
Met het initiatief 'Stukje Windmolen' biedt Vereniging Eigen Huis consumenten de mogelijkheid om zelf op afstand stroom op te wekken en zo minder afhankelijk te worden van grote energiebedrijven. Huishoudens kunnen dat eenvoudig realiseren door winddelen te kopen. De stroom die de windmolen opwekt wordt rechtstreeks in mindering gebracht op de energierekening van de deelnemers. Vereniging Eigen Huis werkt hiervoor samen met De Windcentrale en Greenchoice.
Voorwaarden
Verenging Eigen stimuleert het gebruik van windenergie, maar stelt wel voorwaarden. Belangrijkste voorwaarde is dat windmolens zo veel mogelijk in perifere gebieden of op zee worden gebouwd. In bewoond gebied zijn windmolens voor de vereniging alleen acceptabel als omwonenden kunnen participeren in de molens en als er een compensatieregeling bestaat voor waardeverlies van nabij gelegen koopwoningen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!