Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huishoudens profiteren van gestegen lonen: vorig jaar meer te besteden

25-03-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1932 keer bekeken
  •  
Winkelstraat 1280

Vorig jaar hadden huishoudens gemiddeld meer te besteden dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze stijging wordt voornamelijk toegeschreven aan de gestegen lonen.

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens nam vorig jaar toe met 1,4 procent. Dit is de toename van het beschikbaar inkomen, gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

Werknemers en zelfstandigen financieel vooruit

Zowel werknemers als zelfstandigen hielden meer over. De lonen van werknemers stegen gemiddeld met 7,7 procent, terwijl de cao-lonen met zes procent toenamen. Bovendien groeide het aantal banen van werknemers met 1,3 procent. In sectoren zoals horeca en landbouw nam het inkomen van zelfstandigen ook toe.

Ontvangen uitkeringen en hypotheekschuld gestegen

Het totaal aan ontvangen uitkeringen steeg met 11,6 procent. Dat komt vooral omdat uitkeringen vaak zijn gekoppeld aan het minimumloon en dat steeg vorig jaar fors.

De hypotheekschuld nam vorig jaar toe met 12,9 miljard euro vergeleken met een jaar eerder en liep op tot 826,2 miljard euro, becijferde het CBS ook. Daarmee liep de schuld minder sterk op dan vorig jaar, wat volgens het statistiekbureau komt doordat de huizenprijzen daalden en er minder woningen werden verkocht. Als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) was de hypotheekschuld 79,9 procent en dat is het laagste niveau sinds 2001. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!