Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Huishoudens positiever over de portemonnee'

26-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5euros_34.jpg
Nederlandse huishoudens zijn een stuk minder pessimistisch over hun eigen portemonnee. Dit meldde ING donderdag op basis van zijn BudgetBarometer, die het oordeel meet van huishoudens over hoe zij kunnen rondkomen.
Koopkracht
De graadmeter bereikte in het tweede kwartaal een stand van 93 punten, tegen 90 punten in het voorgaande kwartaal. Het aantal pessimisten is daarmee nog wel iets groter dan het aantal optimisten. De koopkracht laat echter voor het eerst sinds 2009 weer een plus zien. De lage inflatie levert daaraan een belangrijke bijdrage, aldus de bank.
Geld overhouden
Huishoudens zijn dan ook een stuk positiever over hoe ze nu rondkomen dan 3 maanden geleden. Ruim vier op de tien (43 procent) zegt geld over te houden, terwijl minder dan een vijfde aangeeft geld tekort te komen. Nog maar één op de negen vindt het nu lastiger om rond te komen dan 3 maanden terug. Die groep huishoudens is nog niet eerder zo klein geweest.
Lage inflatie
De inflatie is recent flink afgenomen en ligt nu zelfs ruim onder de gemiddelde loonstijging, constateert ING. De prijzen lagen in mei 0,8 procent hoger dan een jaar geleden. ,,Daarmee is de inflatie in de eerste helft van dit jaar erg laag en dit is vooral te danken aan lagere wereldmarktprijzen voor onder andere olie en graan en minder grote belastingverhogingen.'' ING verwacht voor heel 2014 een gemiddelde prijsstijging van 1,3 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!