Kassa

Huishoudens mogelijk gesteund door belasting op extra winst energieproducenten

23-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
windmolen schone energie besparing milieu 1127

Het kabinet gaat kijken of het mogelijk is om meer belasting te heffen over de extra winsten van energieproducenten. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft dat aan de Tweede Kamer toegezegd. Deze bedrijven draaiden die extra winsten door de hoge gasprijs. De opbrengst zou gebruikt kunnen worden om huishoudens te steunen die hun energie lastig kunnen betalen.

“Het lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld”, zegt Jetten. “Maar het kabinet is wel bereid om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.” De D66-minister gaat de opties bespreken met de minister van Financiën, zijn partijgenoot Sigrid Kaag. 

Bedrijven die profiteren van marktprijzen extra belasten

De Tweede Kamer bespreekt woensdag de klimaatplannen van het kabinet. De linkse oppositie pleitte tijdens het debat voor het extra belasten van de winsten van bedrijven die profiteren van de sterk gestegen marktprijzen.

Stress bij veel huishoudens

Jetten erkende dat veel mensen "ontzettende stress" hebben door hun gestegen energierekening. Hij herhaalde dat het kabinet dit voorjaar wil bekijken hoe de koopkracht zich ontwikkelt en of er extra compensatie moet komen. Mocht dat zo zijn, dan wil de minister dat "zo gericht mogelijk" doen. "Niet iedereen heeft het nodig", zei hij. Beloftes over compensatie wilde Jetten nog niet doen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!