Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huishoudens kunnen minder geld lenen door strengere regels

03-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
507 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127
Consumenten kunnen veel minder geld lenen vanaf 2021. Per 1 januari passen kredietverstrekkers de manier waarop ze het maximale leenbedrag berekenen aan. Hierdoor kunnen huishoudens soms tot wel 66 procent minder lenen dan in 2020, meldt vergelijkingssite Geld.nl. Het verschil tussen het maximale bedrag dat kan worden geleend loopt op tot wel 12.000 euro.
Eerder deze week maakte toezichthouder AFM bekend dat de leennormen voor het consumptief krediet worden aangescherpt. Dit gebeurt om de kans kleiner te maken dat mensen meer lenen dan verantwoord is en daardoor financiële problemen krijgen.

Leennormen

Bij het verstrekken van een lening kijken kredietverstrekkers naar het inkomen en de vaste lasten om tot een verantwoord leenbedrag te komen. Daarbij wordt ook gekeken naar hoeveel geld huishoudens overhouden om rond van te komen. Deze leennormen worden bepaald door de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en geldt voor alle kredietverstrekkers.
Sinds dit jaar moeten kredietverstrekkers een extra opslag rekenen bovenop het normbedrag. Deze opslag wordt per 1 januari fors verhoogd, in de meeste gevallen met meer dan 200 euro. In april volgend jaar worden de regels nog strenger. De exacte details van die wijzigingen zijn nog niet bekend.

Minder lenen voor lagere inkomens

Vooral voor mensen met een lager inkomen zijn de verschillen goed voelbaar. Een alleenstaande met kinderen die 2.000 netto per maand verdient en een huur heeft van 400 euro per maand, kan in 2021 nog ongeveer 5.800 euro lenen. Dat was in 2020 nog ruim 17.000 euro. “Een verschil van 66 procent. Dat kan het verschil maken tussen wel of niet een auto kunnen aanschaffen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.
Bij een gezin met kinderen dat maandelijks 3500 euro ziet binnenstromen, waarvan 800 euro nodig is voor de huur, valt het maximale leenbedrag dik 9000 euro lager uit. Het verschil bij huishoudens met een hypotheek rond de 1100 euro en 4000 euro aan inkomsten ligt ook rond de 10.000 euro.

Bronnen: ANP / Geld.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!