Kassa

Huishoudens betalen dit jaar bijna het dubbele voor energie

18-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2529 keer bekeken
  •  
Geld energie lamp

Door de hogere leveringstarieven van gas en elektriciteit gaan Nederlanders in 2022 in doorsnee meer betalen voor hun energieverbruik, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Een deel van de hoge tarieven worden gecompenseerd met belastingmaatregelen. Met een gemiddeld energieverbruik is een huishouden dit jaar bijna het dubbele kwijt.

De kosten zijn dit jaar met 86 procent gestegen ten opzichte van 2021. Bij een gemiddeld huishouden komt dat neer op een stijging van ongeveer 1321 euro. In de praktijk zullen de kosten sterk verschillen door het verbruik en de afgesloten contractvorm, zegt het CBS. Hoe meer verbruik, hoe hoger de prijsstijging, stelt het statistiekbureau. 

Minder belasting

In werkelijkheid steeg de prijs van energie dit jaar met bijna 350 procent. Daarom hoeft het gemiddelde huishouden dit jaar gemiddeld 417 euro minder belasting op energie te betalen dan in 2021. Consumenten die hun tarieven al voor een langere tijd hebben vastgelegd, gaan door het belastingvoordeel juist minder betalen dan vorig jaar.

Berekeningen van het CBS

Het CBS heeft eerder gesloten meerjarige contracten niet meegerekend tijdens het bepalen van de gemiddelde prijs. Deze is berekend "bij een gelijkblijvend jaarverbruik en op basis van prijzen die in de betreffende maanden door energiemaatschappijen aangeboden werden", aldus het CBS.

Bron: CBS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

aad piraat
aad piraat19 feb. 2022 - 15:41

Krijg hierbij toch het gevoel dat de nieuwe contractanten en de mensen met een flexibel contract het verlies op vaste contractanten gedwongen moeten ophoesten. Op een andere manier kan ik het verschil van zo'n 40% in maandlasten stijging tussen deze groepen niet echt verklaren.

t.de.jager
t.de.jager18 feb. 2022 - 12:35

Waarom niet alle belastingen van de energie af voor een jaar.

Heth
Heth18 feb. 2022 - 10:39

Al die gezinnen die het moeilijk krijgen sterkte en ik hoop dat op korte termijn de koppeling AOW /lonen tot stand komt en de pensioenen na 13 jaar!! geïndexeerd wordt voor de mensen die de huidige welvaart van ook jongeren mede hebben opgebouwd!

janboekel
janboekel18 feb. 2022 - 10:19

Ik ken veel gezinnen die deze energiekosten niet kunnen betalen, is daar ook een oplossingen voor

janboekel
janboekel18 feb. 2022 - 10:19

Ik ken veel gezinnen die deze energiekosten niet kunnen betalen, is daar ook een oplossingen voor

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!