Kassa

Huishouden houdt 33 euro over door acties NMa

15-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Eurobiljetten_staand_46.jpg
Acties van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) tegen oneerlijke concurrentie hebben ieder huishouden vorig jaar een besparing van 33 euro opgeleverd. Dat meldde de NMa vrijdag, bij de publicatie van het jaarverslag. In totaal zou de samenleving 251 miljoen euro aan het optreden van de mededingingsautoriteit hebben overgehouden.
Branches
De NMa legde in 2012 de focus op de zorg, de financiële en zakelijke dienstverlening, de verwerkende industrie en het transport. De autoriteit legde in negen zaken boetes op voor in totaal ruim 36,5 miljoen euro, wegens onder meer kartelvorming. Zo werden onder meer een taxikartel in de regio Rotterdam en twee kartels in de agrarische sector beboet. NMa onderzocht ook zeven ziekenhuisfusies en kreeg toezeggingen van de Landelijke Huisartsen Vereniging over onderhandelingen met zorgverzekeraars. Daarnaast zijn ook de grote prijsverschillen tussen de aanbieders van financiële producten onderzocht, waarna op internet een 'financieel besparingsoverzicht' is geplaatst voor consumenten.
Laatste keer
Het is de laatste keer dat de NMa onderzoek heeft gedaan naar oneerlijke concurrentie. De autoriteit gaat per 1 april op in een nieuwe toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat gebeurt samen met de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Consumentenautoriteit. Dat is een verbetering, denkt minister Henk Kamp van Economische Zaken: ,,Goed toezicht op concurrentie tussen bedrijven levert huishoudens een besparing van enkele tientjes per jaar op. De nieuwe toezichthouder ACM kan straks nog effectiever toezicht houden, waardoor consumenten in de toekomst nog beter af zijn.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!