Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huishouden betaalt fors meer energiebelasting dan bedrijven

15-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
stopcontact 930x520
Huishoudens betalen op dit moment 184 keer meer energiebelasting op elektriciteit en 21 keer meer op gas dan grote bedrijven. Dit terwijl grootverbruikers veel meer energie verbruiken en daardoor ook meer vervuilen, blijkt uit berekeningen van Milieudefensie. En dit verschil wordt volgend jaar waarschijnlijk nog groter. Dat is oneerlijk, zegt Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks. Hij lanceert zaterdagavond in Kassa de actie #eerlijkerekening.
Afgelopen week hebben veel huishoudens de nieuwe energietarieven voor 2019 ontvangen. De energierekening zal voor veel huishoudens stijgen, mede omdat de overheidsheffingen volgend jaar de lucht in gaan. Maar naarmate je meer energie verbruikt, worden de overheidsheffingen minder. Milieudefensie slaat alarm, omdat de grootste vervuilers - de grote bedrijven - op deze manier het minst hoeven te betalen. Dit terwijl 80% van de CO2-uitstoot van deze bedrijven komt.
#eerlijkerekening
Daarnaast vullen de huishoudens via de overheidsheffingen voor het grootste deel de subsidiepot SDE+. Maar deze subsidie gaat volgens Milieudefensie juist voor het grootste deel naar bedrijven die het geld gebruiken om te verduurzamen.
Fractievoorzitter Jesse Klaver start in Kassa de actie #eerlijkerekening. Het is volgens Klaver niet het klimaatbeleid dat zorgt voor een hoge rekening maar de politieke keuzes die gemaakt zijn. Volgens de partij kan het anders.
Vanavond in Kassa om 19:05 op NPO1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!