Kassa

Huishouden betaalt fors meer energiebelasting dan bedrijven

15-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
777 keer bekeken
  •  
stopcontact 930x520
De overheid wil dat je zuiniger en efficiënter omgaat met energie. Daarom betaal je belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Maar gaat dat wel op een eerlijke manier?
Als je gas en stroom verbruikt, betaal je niet alleen voor de levering van dit product. Je betaalt bovenop de kale energieprijs ook nog een Energiebelasting en een Opslag Duurzame Energie (ODE), een subsidiepot waaruit duurzame projecten voor het bedrijfsleven en instanties worden gesubsidieerd. En over al deze factoren betalen we ook nog eens 21 procent BTW.
Diny Jorritsma ontving deze week de nieuwe tarieven van haar energieleverancier Nuon. Ze ziet dat ze volgend jaar duurder uit is. Maar ze is verbaasd als ze ontdekt dat je bij meer verbruik, minder overheidsheffingen gaat betalen. "Het is toch van de zotte dat een consument meer moet betalen dan een bedrijf."
Hoeveel ga je betalen?
Volgens Ben Woldring van prijsvergelijkingssite Gaslicht.com stijgt de gemiddelde energierekening voor een drie persoonshuishouden met een verbruik van 3.500 kWh/1.500 m3 volgend jaar met 332 euro. Dat komt doordat energie duurder wordt en omdat de overheidsheffingen stijgen. Ook krijg je minder heffingskorting. Is dat dit jaar nog 373 euro korting per huishouden, volgend jaar wordt dit 62 euro minder. En bestaat een energierekening met een verbruik van 3.500 kWh/1.500 m3 dit jaar voor 45,2 procent uit belasting, volgend jaar is dat 46,7 procent. Bijna de helft van de energierekening!
183 keer meer
Op basis van berekeningen van Milieudefensie betalen huishoudens op dit moment 183 keer meer energiebelasting op elektriciteit en 21 keer meer op gas dan grote bedrijven. Over de belastingtarieven voor volgend jaar wordt binnenkort door de Eerste Kamer gestemd. Maar dat we in 2019 meer gaan betalen, staat zo goed als vast. Daarom slaat Milieudefensie alarm. "De grootste vervuilers hoeven het minst te betalen. 80 procent van de CO2-uitstoot komt door de grote vervuilers, maar die hoeven daar het minst voor te betalen. Daarnaast wordt de ODE door 80 procent door burgers en het MKB betaald terwijl 80 procent van de subsidie naar de grote bedrijven gaat. Burgers betalen het grote gros en bedrijven maken er grotendeels gebruik van. Ons ideale scenario? Grote bedrijven moeten naar rato betalen voor hun vervuiling", Aldus directeur Donald Pols.
GroenLinks start actie
Fractievoorzitter Jesse Klaver vecht al jaren voor een eerlijke energierekening. Het degressieve systeem van dit moment vindt hij niet rechtvaardig maar in één keer alles recht trekken zou volgens hem te grote consequenties hebben. Daarnaast pleit hij voor een belasting op de CO2 waarmee bedrijven voor hun uitstoot worden gestraft én een vergroting van de teruggaaf (heffingskorting). Deze maatregelen kunnen volgens Klaver een gemiddeld gezin op jaarbasis zo’n  200 euro schelen.
#eerlijkerekening
"Het is niet het klimaatbeleid dat zorgt voor een hoge rekening maar het zijn politieke keuzes. Dat willen we laten zien. Want het kan gewoon anders. En hoe meer mensen met ons samen een handtekening zetten, hoe duidelijker we dat kunnen maken aan het kabinet. Zodat ze de volgende keer wel serieus naar onze voorstellen voor een eerlijke energierekening kijken", aldus Jesse Klaver. Wil je zijn actie steunen? Klik dan hier om je handtekening te zetten .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Rob Heusdens
Rob Heusdens19 dec. 2018 - 12:48

GASPRIJZEN omlaag - we laten ons niet in de kou zetten, en warmtepompen heb je niets aan in een oud huis. LNG willen we ook niet. Dus geen warmtepomp of LNG maar Nordstream 2 !! En BETAALBARE PRIJZEN!!!!   Waarom moeten de armen meebetalen voor de rijken die een wamtepomp kunnen veroorloven???? Kritiek op het klmaat beleid - https://robheus.home.xs4all.nl/Bestanden/aantekeningen-klimaatakkoord.pdf

Kees de Coo
Kees de Coo17 dec. 2018 - 14:32

Allen de SP. maakt er werk van.

aad piraat
aad piraat17 dec. 2018 - 10:58

Zolang de steen en been klagende burgers zich blijvend laten sturen in verdeeldheid en niet gezamenlijk op één grote tegenpartij van de huidige elite stemt komen we niet van dit uitzuigende beleid af. De opkomst van de elitaire groep Rutte heeft de middeleeuwse heersers over de horigen en lijfeigenen weer teruggebracht. Zo betaalt naar mijn mening b.v. de Shell logischerwijs al jaar en dag geen winstbelasting, omdat het zo armlastige koningshuis één van de grootste aandeelhouders is. Alleen met vernietigend stemgedrag is het tij te keren, uiteindelijk zijn we daardoor ook van het door de parlevinker Samson met zijn salon socialistische PVDA beleid afgekomen.

1 Reactie
pk49
pk4917 dec. 2018 - 14:00

we op wie zouden we dan moeten stemmen ? Dan blijft er alleen de SP en GL over.

theodorus_62943
theodorus_6294316 dec. 2018 - 23:18

Het kabinet moet als de wiedeweer het aardgasnetwerk aanpassen voor transport van waterstof. In Zeeland is de aanpassing reeds geschied en binnenkort worden 3000 huishoudens met waterstof voorzien.

1 Reactie
Grunn1
Grunn117 dec. 2018 - 11:02

En wat moet je met waterstof! Wel 3000 huishoudens WoW en dat terwijl Nederland meer dan 8.000.000 huishoudens heeft dat tikt aan.

gerard van tol
gerard van tol16 dec. 2018 - 22:17

Het is net als met alle problemen die de club Rutte tegenkomt, ze weten altijd maar 1 oplossing "lastenverzwaring voor de burger". Het wordt tijd dat de gele hesjes de opper gauwdief van Nederland uit zijn torentje gaan verwijderen.

manwijf
manwijf16 dec. 2018 - 18:01

En maar doorgaan met mensen binnenhalen die thuis lekker warm zaten en hier de kachel extra hoog opstoken op onze kosten. We verhalen al die kosten gewoon weer op Jan L, die steeds maar weer op diezelfde haaienlichters blijft stemmen. Vooral niet stemmen op een partij die een A4-tje met programmapunten heeft, want dat is zo slecht voor NL. Nee, je kunt maar beter stemmen op partijen met een A4-tje vol met belastingmaatregelen en beloftes die niet nagekomen worden.  Yasser Klaver weet het mooi te brengen, maar zonder al die kosten voor asielzoekers waar hij zo dol op is, waren die brandstofprijzen natuurlijk slechts peanuts. God beware ons dat hij nog eens aan de macht komt. Dan gaan we pas echt betalen! En niet voor het milieu. Nog niet een euro die we voor het milieu afdragen wordt ook daadwerkelijk daarvoor gebruikt. Zolang hij de sponsoring grote gezinnen niet wil stopzetten is hij sowieso heel ongeloofwaardig, aangezien de mens de grootste vervuiler is!

1 Reactie
pk49
pk4917 dec. 2018 - 14:02

ojee,de asielzoekers en vluchtelingen hebben het weer gedaan !! lid VV of FVD ?

dfacerpe48
dfacerpe4816 dec. 2018 - 17:55

We moeten een gele hesjes actie opzetten als in Frankrijk en de hele economie platleggen, totdat de regering naar ons luistert.

lady100
lady10016 dec. 2018 - 17:43

Volgens verschillende deskundige van klimaatbeheersing van de NASA hebben vanaf 1996 tot 2017 onderzoeken gedaan naar het opwarmen van de aarde volgens de deskundige het opwarmen van de aarde met tiende procent gestegen nog steeds onder 2 % gebleven.

harrybre
harrybre16 dec. 2018 - 15:41

HET IDEAAL van SP, GL en PvdA: zo snel mogelijk alle bedrijven het land uitjagen en dan allemaal samen even gelijk naar de Soos ( of ambtenaar worden ) .Overigens mag van mij dit verschil wel wat kleiner, doch.. bij heel veel is het vestzak-broekzak-kontzak-borstzak-rugzak...  Wat betaal je als bedrijf in totaal als je aan de Noord - of de Zuidkant van die stippellijn bij bijv. Hazeldonk (tussen Breda en Wuustwezel) vestigt ? Idem Nordhorn of Denekamp enz. En hoe waardevol is een bedrijf gezien genereren van werk en winst voor een regio ?En de glorieuze bedrijvenwegpesterij zien we nu allemaal in Amsterdam, m.n. dankzij GL

2 Reacties
dfacerpe48
dfacerpe4816 dec. 2018 - 17:56

Als heel Europa dezelfde maatregelen treft, dan lopen die bedrijven echt niet weg.

JanUitDeventer
JanUitDeventer16 dec. 2018 - 20:11

Volgens mij hadden ze Amsterdam allang onder water moeten zetten.

matseat
matseat16 dec. 2018 - 14:50

We kunnen in maart afrekenen met deze bende,heel nederland moet een geel hesje aantrekken,maar nee achter de pc of op facebook je ongenoegen uiten en tonen,daar schiet je wat mee op.Ga de straat op ga stemmen in maart stem op partijen die het al jaren verkondigen dat we worden besodemieterd,we pikken het toch allemaal.Jullie wilde rutte nou geniet ervan ,ik stem op een partij die voor het volk op komt,en niet op dit zooitje van deze partijen.

snuffelbaard
snuffelbaard16 dec. 2018 - 14:43

Ik ben nu aan het bijhouden wat volgend jaar allemaal duurder wordt en hoeveel. Wedden dat we er bijna allemaal bij inschieten? Ergste is nog dat je eigenlijk machteloos bent want wat kun je er aan doen? Stemmen op (andere) partijen levert toch ook niets op? Anarchie dan maar? Ook niet echt een goed idee.. Je wordt er echt moedeloos van. Uitgeleverd aan het groot kapitaal..

2 Reacties
dfacerpe48
dfacerpe4816 dec. 2018 - 18:38

Misschien moeten wij de guillotines uit de musea halen en dat tuig berechten. 90% Van de aarde is in handen van hooguit 10% van de mensheid.Er moet eens een einde komen aan de bevoordeling van de rijken ten koste van de arme mensen.

JanUitDeventer
JanUitDeventer16 dec. 2018 - 20:12

Die ton met pek en vervolgens de veren en daarna het land uit jagen is volgens mij ook nog niet zo gek.

qwerty789
qwerty78916 dec. 2018 - 14:39

Dat we er allemaal op vooruit gaan in 2019 lijkt op Fake nieuws door de overheid zelf verteld, wat moet je nog geloven van dit kabinet ?

Vlinder7
Vlinder716 dec. 2018 - 13:18

Ik vind het onrechtvaardig dat de gewone burgers er weer voor moeten betalen.wat de minste vervuilers zijn.het moet anders om zijn de grootse vervuilers meer laten betalen.en de minste vervuilers het minste betalen  onrechtvaardig is dit BELACHELIJK  ik hoop dat GROEN LINKS hier wat aan kan veranderen  ?????

1 Reactie
snuffelbaard
snuffelbaard16 dec. 2018 - 14:45

Wishful thinking noemen ze dat.. Geloof je dat echt zelf?

Hans blokker
Hans blokker16 dec. 2018 - 6:46

Hoe is het toch mogelijk dat wij Nederlanders niet in staat zijn op tegen deze Regering in opstand te komen iedereen zou er op vooruit gaan in 2019 aleen de rijken worden rijker en nu zelf de vervuiler word er beter van hoelang pikken we dit nog met deze oplichters miljarden over hebben en de burger maar blijven pakken dit moet stoppen Nu STOPPEN.

2 Reacties
snuffelbaard
snuffelbaard16 dec. 2018 - 14:46

Hoe?

nokkie
nokkie16 dec. 2018 - 15:23

Door in maart eindelijk eens massaal op een andere partij te stemmen dan welke nu in de regering zitten!!

sjj
sjj15 dec. 2018 - 20:26

https://beweging.groenlinks.nl/eerlijkerekening

3 Reacties
snuffelbaard
snuffelbaard16 dec. 2018 - 14:47

En dat geleufde gij?

nokkie
nokkie16 dec. 2018 - 15:25

Ben bang dat we met Groen links alleen nog maar duurder uit zullen zijn voor klimaatbeheersing e.d.

pk49
pk4917 dec. 2018 - 14:04

dat we uiteindelijk terugverdienen ! Iets beter hun plannen lezen aub!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!