Huishoudboekje is niet van gisteren
16-10-2009
• leestijd 2 minuten
Hoe zorg je ervoor dat er aan het eind van de maand nog geld in de huishoudportemonnee zit? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert Nederlanders al dertig jaar over omgaan met geld. Zondag bestaat het instituut dertig jaar.
Om het jubileum te vieren, organiseert het Nibud 12 november een symposium over de huishoudportemonnee door de jaren heen. Ook wordt er dan bekendgemaakt hoe Nederlanders er vandaag de dag financieel voor staan. Onder meer minister Wouter Bos (Financiën) zal spreken op het symposium.
Volgens het Nibud is de beste remedie tegen chronisch geldgebrek nog altijd het huishoudboekje. ,,Schrijf alle inkomsten en uitgaven op. Daarmee krijg je grip op de geldzaken. Bijvoorbeeld waardoor er elke maand een tekort ontstaat'', aldus een woordvoerster van het voorlichtingsinstituut. Ook is het pinnen van een vast bedrag voor de wekelijkse boodschappen een besparingstip. ,,En neem een boodschappenlijstje mee.''
Het voorlichtingsinstituut krijgt verder veel vragen binnen over de financiële opvoeding van kinderen. Zo willen ouders weten hoeveel zak-, kleed-, of belgeld 'normaal' is. Scholieren tussen de 12 en 17 jaar krijgen tegenwoordig gemiddeld 26 euro zakgeld. In 1984 was dat omgerekend 20,50 euro.
Volgens het Nibud heeft de recessie invloed op de huishoudportemonnee. De vraag naar geldadvies steeg licht. ,,Aan het begin van het jaar kwamen er meer telefoontjes en e-mailtjes binnen. Nu is het redelijk constant.'' Vier van de tien huishoudens hebben moeite om rond te komen. Eén op de vijf Nederlanders zat het afgelopen jaar zonder geld omdat het banksaldo een limiet had bereikt.
ANP