Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Huiseigenaar gaat sparen vanwege coronacrisis

14 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Huis woning
Huiseigenaren kijken extra kritisch naar hun uitgavenpatroon vanwege alle onzekerheden door de coronacrisis. Ruim de helft van de woningbezitters geeft sinds de coronacris minder geld uit dan voorheen. Dat blijkt uit een peiling van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 1432 leden.
Er zijn bij de ondervraagden zorgen over baanbehoud en het voorbestaan van de werkgever en het pensioen. Bijna een vijfde geeft aan zich zorgen te maken over hun financiële toekomst.

Verlagen van energielasten

Een mogelijkheid die veel wordt genoemd om geld te besparen is het verlagen van de energielasten. Dat kan door het verbruik te verlagen, maar ook door een overstap van energieleverancier. Doordat de gasprijs is gedaald is dit volgens VEH dikwijls mogelijk.
Andere besparingen waar naar gekeken wordt, zijn verzekeringen, internet-, tv- en telefoonabonnementen. Verder wordt gekeken hoe de hypotheeklast omlaag kan worden gebracht.

Grote aankopen

Ook worden grote aankopen, zoals de aanschaf van een auto of het onderhoud of de verbouwing van de woning, op de lange baan geschoven. Verder blijkt dat huiseigenaren om kosten te besparen, in en om het huis klussen vaker zelf oppakken.
Een kwart van de ondervraagden vreest dat het zijn reserves moet aanspreken om de vaste lasten maandelijks te kunnen betalen. Met name zzp'ers zijn daarvoor bevreesd. De VEH adviseert huiseigenaren om bij problemen tijdig hulp te vragen van de hypotheekverstrekker. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar