Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Huisartsentekort loopt alsmaar op

17 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huisarts arts dokter 1127

Het huisartsentekort blijft maar oplopen, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Acties om huisartsen te werven, door bijvoorbeeld een startersbonus of woninggarantie, leveren onvoldoende op.

Het zit hem volgens Ronald Batenburg, programmaleider van het Nivel, vooral in een goede spreiding van de nieuwe generatie huisartsen. Jonge huisartsen blijven nu met name in en rondom de grote steden werken. Ook willen ze zich nog niet direct binden als ze afgestudeerd zijn. "Veel jonge huisartsen gaan eerst waarnemen of als zelfstandige aan de slag. En gaan dan na een paar jaar eens kijken waar ze zich zouden willen vestigen", zegt Batenburg tegen BNR.

Het is volgens Batenburg nog niet zo dat de zorg in gevaar komt door dit tekort. "Uiteindelijk lost het zichzelf nog wel op, doordat praktijken patiënten overnemen van elkaar, of tijdelijk gaan inzetten. We hebben nog geen indicatie dat er daardoor zorg wordt gemist. Maar door de coronacrisis zie je wel dat praktijken ook nog bezig zijn met het wegwerken van achterstanden. Dat geeft een extra druk." ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar