Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huisartsenketen Co-Med failliet, oplossing gezocht voor patiënten

08-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1030 keer bekeken
  •  
huisarts 1280

De commerciële huisartsenketen Co-Med is vrijdag failliet verklaard door de rechtbank in Maastricht. Zorgverzekeraars hadden hun overeenkomsten met Co-Med opgezegd, waardoor er geen geld meer binnenkwam bij de keten.

Volgens de verzekeraars waren de huisartspraktijken van Co-Med niet goed bereikbaar, waardoor er risico's ontstonden voor de patiënten. Ruim 50.000 mensen waren patiënt bij een Co-Med-huisartsenpraktijk.

Zorgminister: werken aan structurele oplossing voor patiënten

Zorgminister Fleur Agema zegt ze zich goed te kunnen voorstellen dat mensen zorgen hebben na het faillissement. Agema benadrukt dat er een noodplan is. Omdat het faillissement al enige weken werd voorzien waren de inspectie, de zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit er al op voorbereid. "In de tussentijd zal er natuurlijk al worden gewerkt aan een structurele oplossing voor al deze patiënten."

Online hulp of andere huisarts in de regio

Het noodplan houdt in dat Co-Med-patiënten tijdelijk terecht kunnen bij de onlinepraktijk Arene of bij andere huisartsen in hun regio en dat blijft voorlopig zo. Dat laat zorgverzekeraar CZ weten, mede namens de andere verzekeraars. Daarbij worden patiënten verwezen naar deze online informatiepagina. In de avond, nacht of in het weekend kunnen patiënten altijd terecht bij de dichtstbijzijnde huisartsenspoedpost.

De verzekeraars zoeken ondertussen naar nieuwe vaste huisartsen voor de Co-Med-patiënten, maar daar is volgens de NOS in veel gevallen pas in de herfst zicht op.

Patiëntenfederatie: harde lessen trekken

Nu huisartsenketen Co-Med failliet is, moeten er "heel harde lessen getrokken worden", vindt de Patiëntenfederatie. Volgens de organisatie "mag het in een welvarend land als Nederland gewoon niet meer gebeuren dat tienduizenden patiënten geen goede toegang hebben tot noodzakelijke, goede huisartsenzorg."

Volgens de Patiëntenfederatie moet de overheid beter toezicht houden "op de stabiliteit en toekomstbestendigheid van dit soort aanbieders."

Al jaren klachten

Over Co-Med zijn al jaren veel klachten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde vorig jaar al vast dat praktijken zo slecht bereikbaar en bezet waren, dat dit "een groot risico voor de patiëntveiligheid" opleverde. De inspectie wilde ingrijpen, maar werd teruggefloten door de rechter.

Advocaten Dimitry Aertssen en Rob Lemmens zijn aangesteld als curator. Zij moeten het faillissement afwikkelen en zorgen dat schuldeisers nog zo veel mogelijk geld terugkrijgen. Enkele mensen die tot voor kort voor Co-Med hadden gewerkt, hebben ook om het faillissement gevraagd, omdat zij zeggen dat ze nog wachten op achterstallig salaris. Bron: ANP/NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!