Kassa

Huisartsen zeggen ja tegen zorgakkoord

25-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dokter_1_59.jpg
Huisartsen hebben dinsdagavond ,,bijna unaniem'' ingestemd met het zorgakkoord. Dat meldde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De huisartsen moeten meer ziekenhuiszorg zelf gaan uitvoeren, maar daar wordt wel extra geld voor vrijgemaakt. Ook wordt de samenwerking met andere zorgverleners in de buurt versterkt.
'Patiënt is de winnaar'
LHV-voorzitter Steven van Eijck: ,,Er ligt nu een solide meerjarig groeipad voor de huisartsenzorg. De huisarts kan zijn verantwoordelijkheid blijven nemen als regisseur van de zorg in de buurt en poortwachter voor de tweede lijn. Maar de echte winnaar is de patiënt, want die is ook de komende jaren verzekerd van zinnige en zuinige zorg, dichtbij zijn vertrouwde huisarts.''
Niet meer voor elk wissewasje naar het ziekenhuis
Van Eijck benadrukt dat patiënten straks ,,niet meer voor elk wissewasje'' naar het ziekenhuis hoeven. ,,Nu stuurt een huisarts bijvoorbeeld iemand met een huidaandoening door naar een huidarts. Straks maakt hij een foto van de huid en mailt hij die voor een 'meekijkconsult' naar de dermatoloog, die daarop reageert.''
Kanttekening
De LHV plaatst wel een kanttekening: het akkoord betekent wel ,,dat er meer werk op het bord van de huisarts en zijn team komt te liggen", stelt de organisatie in een verklaring. ,,Dat kan alleen als dit geleidelijk gebeurt en in goede samenwerking met andere zorgverleners, de gemeente en zorgverzekeraars.'' De vereniging belooft dat proces ,,nauwgezet'' te volgen en te begeleiden.
Details
Tijdens de ledenraad stemden de huisartsen in het met het hoofdlijnenakkoord voor de eerstelijnszorg. Over de details daarvan moet nog verder worden gepraat. Eerder werd al ingestemd met het hoofdlijnenakkoord voor de GGZ en voor de ziekenhuizen. De LHV telt ruim 11.000 leden.
Tevreden
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is tevreden met het besluit. Een woordvoerder: ,,Het is belangrijk dat de huisartsen nu ook hebben ingestemd. De hele zorgsector laat met de akkoorden zien vastberaden te zijn om de zorg zowel betaalbaar als van hoge kwaliteit te laten zijn. De tijd van erover praten is nu voorbij, we gaan het nu doen."
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!