Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huisartsen vragen om snelle vaccinatie risicogroepen onder zestig

12-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
vaccinatie 1127
Het moet zo snel mogelijk duidelijk worden welk vaccin er is voor mensen die in een risicogroep zitten en jonger dan zestig zijn. Dat vindt de Landelijke Huisartsen vereniging (LHV) nadat vorige week duidelijk werd dat alleen zestigplussers in aanmerking komen voor het middel van fabrikant AstraZeneca.
"Voor deze mensen moet op heel korte termijn een oplossing komen. Wij dringen daar zeer op aan bij het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM", zegt een woordvoerster van de LHV. Voor de mensen die bijvoorbeeld obesitas of het syndroom van Down hebben, hoopt de LHV dat de minister "duidelijkheid en perspectief" geeft.

Ook onrust onder zestigplussers

Ook onder zestigplussers zien de huisartsen een groeiend probleem. Harde cijfers ontbreken, maar het lijkt erop dat sinds de 'prikpauze' en de ophef over het AstraZeneca-vaccin meer mensen uit deze groep afzien van hun prik. "We krijgen signalen van huisartsen die zeggen dat de opkomst bij hen tegenvalt", aldus de woordvoerster. Het beeld is wel wisselend: in Drenthe lieten veel zestigers zich juist wel vaccineren, maar in het stedelijk gebied van Zuid-Holland "lijkt het minder te zijn". Een huisarts uit Zwolle liet afgelopen weekend weten dat van zijn patiënten tussen de 60 en 65 jaar maar de helft kwam opdagen.
De LHV ziet "onrust en frustratie" bij huisartsen. "Dan heb je alles opgetuigd naast je drukke praktijk en merk je nu dat, waarschijnlijk voor een deel door de twee prikstops, een deel van de mensen wegblijft." Tegelijkertijd worden huisartsen "platgebeld" met vragen en twijfels, vertelt de woordvoerster.
Als huisartsen vaccins overhouden, mogen ze die wel aan mensen boven de 65 jaar aanbieden. De LHV benadrukt dat het "juridisch kwetsbaar" is om mensen onder de 60 jaar toch nog met AstraZeneca te prikken. "Dat is niet iets dat wij adviseren. Het is niet het beleid." Of het nog weleens voorkomt, weet de woordvoerster niet. Overigens kunnen mensen onder de 60 jaar die in de zorg werken en al één prik hebben gekregen, de tweede wel gewoon halen. Ernstige bijwerkingen hebben zich na een tweede dosis niet voorgedaan.

Kans op bijwerkingen

In zeer zeldzame gevallen kan de eerste prik wel ernstige bijwerkingen veroorzaken: een combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes. Voor zover nu bekend komt dat ziektebeeld na minder dan 1 op de 150.000 prikken voor. In enkele tientallen gevallen was de afloop fataal, op een totaal van tientallen miljoenen toegediende doses.
Van alle mensen in Nederland bij wie Covid-19 wordt geconstateerd, overlijdt volgens het RIVM ruim 1 procent. "Voor de groep 60-plussers geldt dat het risico op sterfte door Covid-19 veel groter is dan het risico op de bijwerking of sterfte daaraan", constateerde de Gezondheidsraad in zijn laatste advies over het vaccin. "Bij mensen onder de 60 pakt de nut-risicoverhouding ongunstiger uit, omdat bij hen het risico op sterfte door Covid-19 veel kleiner is." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Aniatangel
Aniatangel12 apr. 2021 - 11:35

Ik probeer te begrijpen dat er onrust ontstaat vanwege de niet echt transparante en constructieve wijze m.b.t. het Vaccineren. Wat ik met de beste wil van de wereld niet snap is dat huisartsen aan de bel trekken zonder zelf redelijk onderzoek te hebben gedaan naar de gevolgen van het vaccineren van kwetsbare groepen. De rapportages welke te downloaden zijn:http://www.adrreports.eu/en/search_subst.html# mogen we best verontrustend noemen. Deze zijn verre van transparant en laten veel vragen open. Het kan niet zo zijn dat medisch personeel niet meld of een persoon andere medicatie gebruikt ten tijde van het vaccinatie moment. Op het moment dat een vaccin zich in een experimentele fase bevindt, is iedere informatie rondom de bijwerkingen van het vaccin van groot belang. Ik neem de Moderna rapportage als voorbeeld; van de 141 ernstige meldingen is er maar liefst 86 geen melding gedaan , dit terwijl er wel een medische achtergrond is. Geen van de vaccins zijn tijdens de trial periodes getest op hoe het vaccin samen kan gaan met overige medicatie. Het is van groot belang dat hier wel onderzoek naar wordt gedaan op korte termijn. Door rapportages van de EU en Vears van de US te combineren zie ik wel overeenkomsten. Het kost mij als leek veel tijd om dit te onderzoeken aangezien ik alles moet uitzoeken. Van al de gerapporteerde gevallen die als gevolg overlijden, ziekenhuis opname en invaliditeit hebben en medicatie wel vermelden. Valt het op dat gebruik van bètablokkers, bloedverdunners, insuline, en cholesterol medicatie erg veel voorkomt. Logisch natuurlijk omdat juist deze medicatie veel gebruikt wordt door ouderen. Zij zijn dan ook in grote getalen de personen die na een vaccinatie zijn overleden. Je kan niet anders dan hier een verband in zien aangezien in bijsluiters wordt aangegeven dat er voor mensen met Trombocytopenie en stollingsstoornissen voorzichtigheid wordt geboden. Het nu staan te springen om de kwetsbare en ouderen boven de 60( wat overigens niet oud is) zo snel mogelijk te gaan vaccineren zonder dat je weet hoe schadelijk dit kan zijn, lijkt mij een slechte zaak. Advies van een bezorgde burger is om toch goed na te gaan denken wie je gaat vaccineren, nodig niemand uit zonder patiënten dossier goed door te nemen en stel als huisarts de juiste vragen bij de EMA. Het advies van de gezondheidsraad wil ik graag wel een gefundeerd op papier zien, uit de cijfers welke constant gepubliceerd worden heeft de 60 plusser niet veel te vrezen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!