Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huisartsen testen op longziekte COPD

14-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dokter_2_03.jpg
Huisartsen benaderen de komende periode alle patiënten tussen de 40 en 70 jaar om zich te laten testen op de longziekte COPD. Dat melden het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het Astma Fonds woensdag.
COPD
In Nederland lijden 320.000 mensen aan COPD. Daarnaast zijn er nog eens zo'n 300.000 personen die de ziekte ook hebben zonder het zelf te weten. Zij melden zich pas als ze klachten krijgen. Bij COPD is sprake van onherstelbare schade aan de longen.
PreventieConsult
Tot dusverre kon alleen via het Astma Fonds een test worden gedaan, maar nu wordt die ook opgenomen in het zogenoemde PreventieConsult van het NHG zodat elke huisarts mensen met COPD vroeg op kan sporen. Huisartsen gebruikten het PreventieConsult eerder al voor gevallen van diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade.
'Actief benaderen'
,,Als huisartsen actief patiënten tussen de 40 en 70 jaar benaderen, spoort een gemiddelde praktijk negen nieuwe patiënten met COPD op'', zegt Rob Dijkstra van het NHG. Volgens de Nationale Kompas Volksgezondheid zijn er nu gemiddeld 46 mensen met COPD per praktijk.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!