Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huidkanker behandelbaar bij muizen

06-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3927658.jpg
De zon heeft donderdag veel kracht, zo waarschuwt het KNMI. Zonaanbidders kunnen beter niet langer dan twintig minuten onbeschermd in de zon blijven zitten, anders lopen zij risico op huidkanker door verbranding. En huidkanker (melanoom) is nog steeds een agressieve, slecht behandelbare en meestal dodelijke vorm van kanker.
Wetenschappers van het Spaanse Nationale Kanker Centrum hebben echter recent een stofje ontdekt, dat melanomen bij muizen aanzet om zichzelf te vernietigen. Dat staat donderdag op Kennislink.nl. Het stofje zet de kankercellen aan tot een afweerreactie, waarbij ze zichzelf uiteindelijk doden.
Of de stof ook geschikt is voor mensen, moet uit nader onderzoek blijken, aldus het Spaanse kankercentrum. Zo is nog niet duidelijk of de stof alleen kwaadaardige cellen doodt of ook gezonde cellen aantast.
Een melanoom zaait snel uit naar andere organen. De tumor is erg ongevoelig voor behandelingen als chemotherapie en immunotherapie. De gemiddelde levensverwachting van een patiënt met melanoom is minder dan tien maanden. Wereldwijd zoeken wetenschappers vooral op moleculair niveau naar een behandelmethode die wel werkt.
De Spanjaarden ontdekten dat de cellen van een melanoom sterk reageren op het zogeheten dubbelstrengs RNA, genetisch materiaal in het DNA. Zij brachten dat op een speciale manier in de kankercellen van verder gezonde muizen en dat bleek prima te werken. Ook muizen met een verzwakte afweer hadden duidelijk baat bij de behandeling. Er traden geen bijwerkingen op. Nader onderzoek moet uitwijzen of mensen op dezelfde manier reageren als muizen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!