Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Huidige deeltijdonderwijs is achterhaald'

12-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studentenlokaal_20.jpg
Deeltijdstudies in het hbo en wetenschappelijk onderwijs moeten flink op de schop. Nu sluiten veel opleidingen niet aan bij de wensen van volwassenen die al een baan hebben, maar daarnaast willen studeren. Met een aantal experimenten, zoals het opknippen van de opleidingen in verschillende modules en gunstigere leningen voor deeltijdstudenten, moet de avondstudie weer aantrekkelijk worden. Dat adviseert een commissie onder leiding van Alexander Rinnooy Kan aan het ministerie van Onderwijs.
Aantal deeltijdstudenten
Het aantal deeltijdstudenten loopt al jaren flink terug. In 2001 meldden zich nog 19.000 studenten aan, in 2011 was dat aantal bijna gehalveerd. ,,De deelname van volwassenen aan het hoger onderwijs heeft een stevige impuls nodig’’, schrijft de commissie.
Collegegeldkrediet
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft toegezegd voor de zomer met een beleidsreactie te komen op het advies, maar benadrukt in een eerste reactie de urgentie ervan. ,,Er moet meer worden gekeken naar wát mensen leren en niet waar, hoe, wanneer en in hoeveel tijd’’, reageert de minister. Ze heeft wel meteen aangegeven de financiële haalbaarheid van collegegeldkrediet voor deeltijdstudenten te onderzoeken.
'Gebrek aan focus'
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!