Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'HP erkent blokkeren goedkope inktpatronen printers'

19-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
431 keer bekeken
  •  
hp printer 930x520
Printerfabrikant Hewlett Packard heeft bevestigd dat sommige HP-printers die voorzien zijn van een niet-originele HP-cartridge niet meer werken. Afgelopen week weigerden sommige printers dienst, nadat HP een softwareupdate had uitgevoerd. Klanten reageerden verontwaardigd op de gang van zaken. HP beroept zich op "bescherming van innovaties en intellectueel eigendom", meldt de NOS.
Chips beveiligd
De oorzaak van de weigering is de chip op de printercartridge. Als er geen officiële beveiligingschip van HP op zit, werkt de printer niet meer. Dit geldt niet voor alle printers, maar alleen voor bepaalde types. Hewlett Packard is naar eigen zeggen eind 2015 begonnen met het blokkeren van niet eigen-inktcartridges in de printers van het type HP Officejet, Officejet Pro en HP Officejet Pro X .
De originele cartridges van HP zijn meestal veel duurder dan merkloze of navulbare cartridges. HP/NOS/Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (59)

dtommasini
dtommasini24 sep. 2016 - 17:25

Ik heb originele HP cartridges en nu krijg ik mogelijk a.g.v. de update telkens de melding, ''vervalste of gebruikte cartridge aangetroffen''. Deze originele cartridges gaan zonder te hebben geprint vanzelf leeg. Waarschijnlijk doordat ik elke week moet scannen en dan de koppen automatisch worden gereinigd bij het opstarten. Ik print nl al tijden niet meer omdat het aandrijfmechanisme van het printpapier het net na de garantie heeft begeven. Toen de printer het nog goed deed heb ik echter nooit het aantal prints kunnen printen dat op de verpakking van de cartridges wordt aangegeven. Misleidend dus.

Cok Goris
Cok Goris20 sep. 2016 - 12:12

Kun je met die fiets ook printen?

gibson
gibson20 sep. 2016 - 9:07

Mijn Gazelle fiets rijdt op alle soorten banden.........

Lucieke
Lucieke20 sep. 2016 - 8:27

Als dit het verdienmodel is van een fabrikant: een spotgoedkope printer aanbieden en dan je centen verdienen met de inktpatronen. Daar is niks mis mee. En de inkt in de originele patronen is veel beter dan de chinese rommel in de namaak. (kijk maar naar de tests van inkt op de consumentenprogramma's allerhande, ook Kassa geloof ik) Kijk, eerst bijna niets willen uitgeven aan een printer en daarna bijna niets willen uitgeven aan inkt. Wat komt daarna? Het papier is te duur? Tegenwoordig wordt bijna alles uitgeprint. Leven we in een maatschappij waar nagenoeg alles digitaal is en ook op die manier kan bewaard en verstuurd worden, willen we tóch alles uitprinten. Ik geef toe: er zijn twee merken (HP en Epson) die het wat té bont maken met hun inktpatronen, op het bedriegelijke af zelfs, maar wanneer je zoveel mogelijk digitaal afhandeld heb je jouw printer niet zoveel meer nodig. Ik heb een ander merk printer en gebruik de originele patronen, ben dagelijks druk in de weer op het vlak van administratie en facturen en dien de patronen maar een tweetal keren per jaar te vervangen. Dit kost me dus ongeveer €60,- per jaar. Dit is amper €5,- per maand. Dat is toch het einde van de wereld niet!

cantate
cantate20 sep. 2016 - 0:19

Ik heb er sinds kort ook last van. En ik had net nieuwe gekocht. :( De inkt is ook belachelijk duur, dat kost meer dan het hele apparaat. Zelfs de "namaak" vind ik nogal aan de prijs. Maar is HP de enige die dit doet?

ffosh64
ffosh6419 sep. 2016 - 22:46

Ik heb de software van de printer opnieuw geïnstalleerd en nu print hij weer. Updates weigeren, dan blijft hij het gewoon doen!

willem3e
willem3e19 sep. 2016 - 22:35

Ik weet niet of het toeval is maar mijn Canon MP280 herkent nu ineens de catridges van Q-Nomic (CL-512 en 513) niet meer ?????

davnschot
davnschot19 sep. 2016 - 22:34

Ik vind het hoe dan ook ontoelaatbaar dat HP veranderingen in een apparaat aanbrengt nadat je het gekocht hebt. Ik zie dat als huisvredebreuk, computervredebreuk en inbreuk op mijn privacy. Ik heb tot nog toe geen problemen met mijn printer gehad maar als die zich op deze manier voor gaan doen is er voor het laatst hier een HP in huis geweest.

wijnand vanduuren
wijnand vanduuren19 sep. 2016 - 21:24

Ik koop via internet cartridges en heeft nooit moeilijk heden. Ze zijn veel goedkoper.

mario47
mario4719 sep. 2016 - 20:53

Mijn HP werkt perfekt. Ik gebruik altijd de zelfde cartridge en als ie geen inkt meer heeft,vul ik hem bij met andere inkt van HP.Met een wegwerp spuitjeCartridges genoeg op marktplaats van kapotte printers

roel sannes
roel sannes19 sep. 2016 - 19:16

Ga nooit in op eventuele software updates van fabrikanten als je apparatuur goed functioneert. Dan gebeuren er dit soort dingen. Ikzelf gebruik al heel lang alternatieven cartridges van diverse merken en ik ben daar 100% tevreden over. Men wordt met de cartridges van bekende merken regelmatig bedonderd omdat de cartridges niet altijd leeg te maken zijn en het is VEEL te duur. De alternatieve zijn veel goedkoper,je hebt meer inkt en ze zijn over het algemeen volledig leeg te maken. Dat is in ieder geval mijn ervaring. En slechte inkt bestaat al haast niet meer. Ik koop cartridges bij Action en heb er 5 stuks in een verpakking voor een tientje. En goed spul!!. Zonder problemen te gebruiken.

jane03
jane0319 sep. 2016 - 17:47

Mijn HP printer weigerde ook dienst toen ik een ander merk cartridges gebruikte en ik heb toen een bericht naar HP gestuurd maar kreeg te horen dat ik enkel de HP cartridge mag gebruiken gelukkig kreeg ik van Wecare het betaalde bedrag terug toen ik de HP kocht maar ik vind het schandalig dat dit zomaar kan in Nederland. Inkt is toch inkt dus moeten de prijzen van die inkt niet zo veel verschillen.

JBenning
JBenning19 sep. 2016 - 17:40

Je a ook een EPSON printer nemen, is vee beter en ook goedkoper met de inkt.

selma rijpkema
selma rijpkema19 sep. 2016 - 17:31

kijk, en daarom doe ik die updates ook niet...kun je gewoon de goedkopere die ook goed zijn gebruiken.....geen update, geen blokkade

adkoster
adkoster19 sep. 2016 - 17:14

Ik snap de woede over het blokkeren van goedkope cartridges wel, maar ik kan me ook goed voorstellen dat HP deze beveiliging heeft ingebouwd.De prijs van printers is tegenwoordig zo laag, dat daar alleen maar verlies op wordt geleden.Dat moet worden terugverdient met de inkt. Lijkt me eigenlijk wel logisch want anders gaat een fabrikant toch echt failliet.Een inktjetprinter is nu eenmaal niet te bouwen voor die paar tientjes tot honderd euro die die dingen tegenwoordig nog kosten.

heremietkreeft
heremietkreeft19 sep. 2016 - 17:01

HP - weg ermee maar met mijn Canon (zie mijn vraag bij vraag en antwoord) lijkt iets soortgelijks. Bij gebruik van dummies of zelnavul moet je ook de benodigde 'capriolen" uithalen om te kunnen blijven afdrukken (MG3550). Afgezien daarvan: ik bezit nog een HP Officejet6700 waarvan al na redelijk korte tijd de printkop 'lastig ging doen' en niet te vervangen bleek. Dat apparaat gebruik ik nog uitsluitend voor 'muliscan'. Een latere Officejetpro begaf het al helemaal na intensief gebruik.. Op hp pc apparatuur is de afgelopen jaren de service erg slecht, waar is de tijd dat, toen ik nog in België woonde eenvoudig werd uitgenodigd om naar het reparatiecentrum te komen met - een printbreuk naar bleek - om te repareren hetgeen toen ook nog vlekkeloos ging, wel is waar nog in de Compaq tijd. (ca 14 jaar geleden)

ronaldvw
ronaldvw19 sep. 2016 - 16:48

Ik heb de afgelopen week mijn HP printer weggedaan naar het grofvuil en een nieuwe gekocht, deze keer een Brother. Geweldig apparaat. Ik ben er bijna aan gewend. Het apparaat kan veel meer en was voordeliger dan de Hopeloze Printer. Op dit moment is mijn ervaring zo goed dat ik definitief afscheid heb genomen van HP (Hopeless Products) en er waarschijnlijk ook nooit meer een ga kopen.

bert vergeer
bert vergeer19 sep. 2016 - 16:34

er zit maar 1 ding op GEEN  HP meer kopen

JAC49er
JAC49er19 sep. 2016 - 15:52

Met de cartridges van HP kun je bijna niets printen en zeker niet als je het printen op zijn best zet. Ik ga maar eens serieus overwegen een andermerk te kopen, niet dat dat zaligmakend is maar wat HP doet slaat alles

kduck
kduck19 sep. 2016 - 15:41

mijn epson  dx 4450  doet het ook niet met goedkopere cassetes

ventoux
ventoux19 sep. 2016 - 15:04

Een goed moment om geen HP producten meer te kopen. HP patent is kennelijk ellende zonder end.

corgib
corgib19 sep. 2016 - 14:25

Ik dacht dat hierover in het verleden eens een recht zaak is geweest ?Zelf heb ik alles van HP de deur uit gedaan. Laptop garantie tot de deur van de winkel, je kan nergens naar een service punt, bij de verkoper moet je een bedrag betalen voor het opsturen en het onderzoek bij HP. Zelf bellen is haast onmogelijk alleen als je wil kopen. Dan heb ik met een aantal collega's ontdekt dat het door HP aangegeven gemiddeld aantal Zwarte prints niet voor de helft wordt gehaald en vraag mij af of het aantal opgegeven ml. in de cartridges wel correct is. De in het verleden goede naam is al lang over zijn H(oogte)P(unt) heen en verleden tijd.

aronolideus
aronolideus19 sep. 2016 - 14:23

De NS verkocht laatstelijk dagkaarten met de keuze: uitprinten of overzetten als bestelling op je OV chipkaart.Voor een bestelling bij Kruidvat kun je ook kiezen om het ophaalbericht te printen, of te downloaden op je mobiel. Uitprinten raakt echt uit de mode, gelukkig maar, dat zou mij handenvol geld kosten, want een inktpatroon is na drie maanden al uitgedroogd.

asjong
asjong19 sep. 2016 - 14:12

De initialen . HP  Zijn die misschien ontleed aan. HOPELOOS PRODUCT ?

shoppertje
shoppertje19 sep. 2016 - 14:09

De prijs van printerinkt is ongehoord hoog en staat in geen verhouding tot de kostprijs van het product. Hier moet een eind aan komen. Dus: Verbieden deze verkoopmethode waarbij de lage printerprijs met de absurd hoge inktprijs gecompenseerd wordt. Ik stel een boycot voor voor HP printers die deze nieuwe "bescherming" hebben. Stel u voor. Een frituurpan waarin uitsluitend olie van merk A gebruikt mag worden. Te gek voor woorden! (Wat hebben we nou aan de EU? Deze misstand bestaat al vele jaren)

2 Reacties
edwin62
edwin6219 sep. 2016 - 14:41

dit is toch niet nieuw en behoort bij alle merken? Hetzelfde geld ook voor andere producten, zoaqls ik heb een bloedglucosemeter,  de meters betaal je haast niets voor maar wel voor de teststrips,  en zo zullen er nog wel een aantal zijn waarvan het apparaat goedkoop is en je je blauw betaal aan de rest

harryromijn
harryromijn19 sep. 2016 - 15:44

Sorry, maar... wat heeft dit met de EU te maken ? Bovendien: NL kan dit toch zelf regelen, we willen toch onze eigen autonomie terug ! Gewoon een bedrijf, die hun product wenst te beschermen voor namaak. Ooit eens voor een beurs label-ontwerpen afgedrukt op fotopapier. Echter, de inkt... was er na weken nog met een droge vinger af te vegen. Tot 's morgens vroeg alles opnieuw moeten doen. En natuurlijk de volgende morgen fris op de beurs. Never nooit zal ik nog eens op de paar Euro bezuinigen.

marijke77
marijke7719 sep. 2016 - 14:00

als ik een auto koop van welk merk en welke prijs ook, ik ben vrij om te tanken waar ik wil en welk merk ik wil, zo hoort dat ook te gaan met de printer, ik moet zelf kunnen kiezen welk merk inkt ik koop, dadelijk zeggen ze ook nog welk merk papier ik moet gebruiken.

1 Reactie
harryromijn
harryromijn19 sep. 2016 - 15:45

Maar wel welke onderdelen u erin gebruikt. En als een namaak-filter de motor naar de goden jaagt, niet over garantie of coulance komen zeuren.

PIetw
PIetw19 sep. 2016 - 13:55

Geldt dit ook voor de HP ENVY 4500?

gentlepeople
gentlepeople19 sep. 2016 - 13:55

Mijn HP-printer werkt ook niet bij originele kleureninktcartridges van HP. De zwarte inkt van HP werkt wel, maar de kleuren inkt van het HP-merk geeft al jaren storing op onze HP-printer. Na veel gezoek en gepruts werkt de printer soms, maar meestal niet. Ik de gebruiksaanwijzing, de website van HP en forums afgezocht, maar met veel geklaag over HP en dito antwoorden - ook van HP-servicedesk - is het euvel niet verholpen. De printer kostste rond 120 euro en heeft wat betreft kleurenprinten alleen maar problemen opgeleverd.Een andere kopen vind ik te goedkoop ... van mensen die kennelijk bij elk probleem 120 euro op de kast hebben liggen om een nieuw apparaat te komen.Het beste zou zijn je geld terug te vragen, maar op dergelijke vraagstelling reageert HP zelfs helemaal niet!HP heeft zichzelf gediskwalificeerd!

barto
barto19 sep. 2016 - 13:53

Brother is een goed merk samen met inkt van Inktmedia gebruik het al 7 jaar zonder problemen.

boukers
boukers19 sep. 2016 - 13:49

HP is zeer goedkoop in aanschaf maar duurder in inkt. Dat weet iedereen tevoren. Ons bevalt HP  al vele jaren goed in gebruik. Nooit problemen met de all in onze printer gehad. Goedkopere inkt beviel ons minder in gebruik. We printen niet teveel en sparren zo ook papier uit en zijn dus zeer tevreden. Je kunt ook een andere (misschien duurdere, misschien slechtere) printer kopen en goedkopere inkt gebruiken. En een goedkope printer van een goed merk en goedkope inkt van een ander merk willen hebben...je kunt niet altijdgroen een dubbeltje op de eerste rij zitten. Iedereen is vrij op basis van bekende gegevens een eigen keuze te maken

honda98
honda9819 sep. 2016 - 13:43

dat HP niet goed meer is heb ik ook mee gemaakt na 14 maanden ging hij stuk net na de garantie.ik heb nu een canon MG 7140 maar hij gebruikt volgens mij wel veel inkt.maar men beweerd dat een lezer printer veel zuiniger is. het enige nadeel is dat hij niet geschikt is om fotos af te drukken dit is in een centrale veel goed koper

qwerty789
qwerty78919 sep. 2016 - 13:36

HP is eerder stuk dan andere merken, al jaren geen HP meer (gelukkig) ben overgestapt op Canon veel gebruiksvriendelijker dan HP en gaat langer mee

1 Reactie
schief57
schief5719 sep. 2016 - 14:37

door welk Bedrijf denk je dat de HP printers gemaakt worden?

joopvankatwijk
joopvankatwijk19 sep. 2016 - 13:33

HP service is slecht, ik kocht een laptop 2 dagen later had ik een vraag over de werking, servicedienst deelde mee eerst € 45,- betalen dan krijgt u service.Mijn HP printer heb ik pas opgeruimd omdat hij telkens een storing op de display aangaf "inktwaarschuwing" zette ik de printer uit dan werkte hij weer.Ik denk omdat ik huismerk cartridges van 1,2,3 inkt gebruikt dat de storing ontstond. De cartridges zijn prima, maar HP wil niet dat je die gebruikt dus pakken ze je op die manier. Ik heb nu een Canon Pixma MG 6852, die print prima, de cartridges zijn veel voordeliger dan HP.Dus ik koop NIETS MEER VAN HET MERKT HP dan kunnen ze me ook niet meer dwingen.

manwijf
manwijf19 sep. 2016 - 13:31

Weet iemand voor welke printer je nog wel goedkope inkt-cartridges kunt kopen? Als je veel print, loont het bijna de moeite om je printer weg te gooien en er een te nemen die niet afhankelijk is van merk-cartridges.

3 Reacties
barto
barto19 sep. 2016 - 13:53

Brother is een goed merk samen met inkt van Inktmedia gebruik het al 7 jaar zonder problemen.

vdwj
vdwj19 sep. 2016 - 14:21

Sluit mij bij Baro aan Brother is zuinig met inkt en geen storing met huismerk inkt

manwijf
manwijf19 sep. 2016 - 14:32

Mijn HP  had ook voortdurend problemen. Heb nu een Epson, maar ik ben wel huiverig geworden om huismerkinkt te gebruiken. Zal het zeker in mn achterhoofd houden.

pietergompie
pietergompie19 sep. 2016 - 13:30

Juridisch gezien mag het..

jwksch
jwksch19 sep. 2016 - 13:16

Het is niet alleen de HP printers. De Brother printers hebben hetzelfde probleem. Gelukkig is het prijsverschil tussen merk- en merkloos niet groot. 

blue star
blue star19 sep. 2016 - 13:15

Wanneer ze de prijs van de cartridges betaalbaar maakten,hoefden de mensen niet verder te gaan zoeken ,maar ze hanteren gewoon woekerprijzen voor een minimum aan inkt, daarnaast word ongevraagd herhaaldelijk gepoetst zonder onze toestemming, en dat is diefstal !.

rob de jonge
rob de jonge19 sep. 2016 - 13:14

Asociaal. Gewoon het merk HP boycotten. Brother is zeker zo goed en service veel beter.  Ik heb laatst ook nog een amper gebruikte printer (originele fabriekscartridges zaten er nog in)  kunnen weggooien.Kreeg een of andere foutmelding, waar ik niets mee kon. Ze geven bij HP nul, nul service dus nieuwe printer in de Kliko en nooit geen HP meer erin.

1 Reactie
joopvankatwijk
joopvankatwijk19 sep. 2016 - 13:34

Helemaal mee eens, ik koop niets meer van HP

@HENK@
@HENK@19 sep. 2016 - 13:03

123 inkt heeft gemerkt aan printers die ze nieuw in het magazijn hadden dat het bij bepaalde types al is ingebouwd dat ze het na een bepaalde datum niet meer doen. Die printers hadden nog nooit aan het net gehangen en printers van dezelfde serie en batch deden het voorheen gewoon wel. ....wel of niet updaten werkt dus bij die types niet!

1 Reactie
joopvankatwijk
joopvankatwijk19 sep. 2016 - 13:36

Hieruit blijkt dan dat HP gewoon zit te liegen over Updates, in de printers zit het al ingebouwd.Conclusie : NIETS MEER VAN HP KOPEN

3210
321019 sep. 2016 - 13:01

Rudy Gnada>>>De printers die het wél of juist niet doen is eerder deze week bekend gemaakt.Maar het blijft belachelijk dat een leverancier zomaar even zonder je daar in te kennen even je printer "verander" !Voor mij géén HP in ieder geval, maar ook andere leveranciers kunnen dit doen natuurlijk.....

plaag_geest
plaag_geest19 sep. 2016 - 12:53

Je printer niet meer updaten dan heb je die probleem ook niet meer ik heb 2x hp smart printers ik ga hem niet meer updaten !!

1 Reactie
@HENK@
@HENK@19 sep. 2016 - 13:02

123 inkt heeft gemerkt aan printers die ze nieuw in het magazijn hadden dat het bij bepaalde types al is ingebouwd dat ze het na een bepaalde datum niet meer doen.....wel of niet updaten werkt dus bij die types niet!

pyvon
pyvon19 sep. 2016 - 12:52

Simpel toch, het advies van jacoma opvolgen.

rudie gnade
rudie gnade19 sep. 2016 - 12:51

Zeg dan welk type printers het wel doen

1 Reactie
joopvankatwijk
joopvankatwijk19 sep. 2016 - 13:37

Even goed de lijst lezen dan weet je welke type printers het wel doen

Theoevert
Theoevert19 sep. 2016 - 12:47

Leuk, u plaats een voordeur en vervangt het slot. Sleutel is alleen te verkrijgen bij de leverancier. Rot effe lekker effe op.

1 Reactie
OMPI65
OMPI6519 sep. 2016 - 12:54

Zijn wel de beste sloten

eva de bruin
eva de bruin19 sep. 2016 - 12:43

Koppelverkoop is toch verboden??

register
register19 sep. 2016 - 12:42

Wat een oplichters. Bied  dan de mogelijkheid om de printers te retourneren en geef het geld terug.

jacoma
jacoma19 sep. 2016 - 12:41

Geen HP printer meer kopen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!