Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Houden zonnestudio's zich aan de regels?
16-05-2008
•
leestijd 6 minuten
•
949 keer bekeken
•
Ondanks een enorme toename van huidkanker, willen de meeste mensen toch wel een lekker bruin zomers tintje. Maar in een land als Nederland is dat het grootste deel van het jaar niet mogelijk. Daar is een oplossing voor: de zonnebank. Maar hoe veilig is de zonnebank nou eigenlijk? En mag iedereen er zomaar onder?
De gevaren van de zonnebank
Maar liefst 3,2 miljoen Nederlanders gaan onder de zonnebank. Ongeveer 800.000 hiervan bezoeken hiervoor gemiddeld een keer in de twee weken de zonnestudio. Een vaak gehoorde reden is om alvast voor te bruinen voor de zomer. Of om juist de zomerkleur te behouden.
Zowel de zon als het licht van de zonnebank bevatten ultraviolette straling, ook wel UV-straling genoemd. UV-straling kan onderverdeeld worden in UVA en UVB en draagt bij aan huidbeschadiging, wat kan leiden tot huidveroudering en huidkanker. Ook dragen beide typen UV-straling bij aan het bruin worden van de huid, maar de effecten van UVB zijn heftiger en kunnen al snel gepaard gaan met verbrandingsverschijnselen. Als reactie op het UVB verdikt de opperhuid zich, waardoor de huid op den duur beter bestand is tegen zonnebrand.
Velen denken dat het licht van de zonnebank hetzelfde is als zonnestralen, maar dat is niet zo. De lampen in een zonnestudio bevatten in verhouding tot gewoon zonlicht veel UVA-straling en weinig UVB-straling. Je verbrandt er dus minder snel mee en in die zin zou je het dan ook veiliger kunnen noemen. Maar het UVA is juist veel sterker dan die van de gemiddelde Hollandse zon en de kans op huidkanker zal er dus niet minder op worden. Bovendien beschermt het zonnebankbruin ook nauwelijks tegen verbranding door natuurlijk zonlicht. Doordat er zo weinig UVB in zit, verdikt de huid zich namelijk niet, terwijl dat beter beschermt dan de bruine kleur alleen die hooguit met een factor 4 beschermt.
Nieuwe eisen voor zonnestudio’s in de Warenwet
Sinds vorig jaar juli heeft de Europese Commissie de eisen voor UV-straling in zonnebanken aangescherpt. Zo is er een maximum vastgesteld voor de sterkte van de lampen. Die is daarmee nu te vergelijken met de middagzon in het Middellandse Zee gebied.
Verder zijn er nog meer eisen voor de zonnestudio’s van kracht. Zo mogen jongeren onder de 18 jaar en mensen met het lichtste huidtype die snel verbranden geen gebruik meer maken van de zonnebank. De zonnestudio’s zijn verplicht iedereen vooraf goed te informeren over de gevaren.
Voor jongeren onder de 18-jaar en mensen met zo’n lichte huid is de zonnebank namelijk niet veilig en dat moet het volgens de Warenwet wel zijn. De zonnestudio’s moeten er nu alles aan doen om iemand met huidtype I en jongeren onder de 18-jaar niet onder de zonnebank te laten gaan. Willens en wetens een apparaat beschikbaar stellen aan iemand voor wie het niet veilig is, betekent een overtreding door de ondernemer. Als iemand gewezen is op alle gevaren en wil er dan toch onder, dan overtreedt de ondernemer de Warenwet niet, dan geldt er een eigen verantwoordelijkheid van de bezoeker.
In ons land houdt de
Voedsel en Warenautoriteit
hier toezicht op. VWA gaat deze zomer streng controleren of de zonnestudio’s zich aan de nieuwe eisen houden en zullen boetes uitdelen bij overtredingen. Wanneer blijkt dat het op deze manier niet werkt, gaan ze zich wellicht op strengere maatregelen bezinnen.
Met de verborgen camera langs diverse zonnestudio’s
Kassa heeft de proef op de som genomen en is op pad gegaan met de verborgen camera met een meisje van 16 en van 14 jaar en met een volwassene met rood haar en een zeer lichte huid. Slechts bij 2 van de in totaal 12 zonnebankstudio’s die we hebben bezocht, is de toegang geweigerd aan het meisje van 14 jaar. Verder mochten we overal zo naar binnen. Er is helemaal nergens op correcte wijze informatie verstrekt over de mogelijke gevaren en verantwoord gebruik en er heeft slecht een intakegesprek plaatsgevonden. Dat geldt zowel bij leden van de branchevereniging voor zonnestudio’s (SVZ) als niet leden.
Er zijn naar schatting ruim 4000 zonnestudio’s. Een deel daarvan is lid van het Samenwerkingsverband Verantwoord Zonnen (SVZ), de branchevereniging van zonnestudio’s. De branche zegt er alles aan te doen om te zorgen dat de nieuwe regels goed worden nageleefd. Verder bieden veel zwembaden, sportscholen en sauna’s ook de verhuur van zonnebanken aan.
Bruinen duidt op huidbeschadiging
Volgens Wietze van der Veen, hoofd dermatologie van het Nederlands Kankerinstituut / Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en verbonden aan de Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen, is de zonnebank voor jongeren extra onveilig. Bruinen duidt namelijk op huidbeschadiging, het is een verdedigingsmechanisme van je huid. Als jonge kinderen veel worden blootgesteld aan de zon en/of verbranden, dan is het risico op latere aandoeningen zoals huidkanker extra groot. Bij bovenmatige blootstelling kunnen blijvende veranderingen optreden in je genen. Het kan bijvoorbeeld de hoeveelheid moedervlekken beïnvloeden, dat vormt ook een groot risico voor de kwaadaardigste variant van huidkanker. Maar de grens van 18 jaar is een beetje arbitrair, het is ook nog slecht als je ouder bent.
We krijgen nu veel meer UVA op onze huid dan normaal is in Noord Europa en daar zijn we absoluut niet tegen bestand. Daarom is er zo’n enorme toename van huidkanker en die zal doorzetten. Van 21.000 in 2000 tot naar schatting 37.000 in 2015. Het staat nu op nummer 4 in de top-10 van meest voorkomende kankersoorten. Gelukkig is wel er een relatief grote genezingskans i.t.t. sommige andere soorten kanker.
Niet waar. Bruin worden kan je niet veilig doen, het is namelijk een reactie op huidbeschadiging. Effect bij een grote mate van blootstelling op de langere termijn kan huidkanker zijn, ook al smeer je je goed in.
Zonnen onder zonnebank is veiliger dan in de echte zon
Niet waar. De lampen in een zonnestudio bevatten in verhouding tot gewoon zonlicht veel UVA-straling en weinig UVB-straling. Je verbrandt er dus minder snel mee en in die zin zou je het dan ook veiliger kunnen noemen. Maar het UVA is juist veel sterker dan die van de gemiddelde Hollandse zon en de kans op huidkanker zal er dus niet minder op worden. Bovendien beschermt het zonnebankbruin ook nauwelijks tegen verbranding door natuurlijk zonlicht. Doordat er zo weinig UVB in zit, verdikt de huid zich niet, terwijl dat juist een natuurlijke bescherming biedt die beter is dan de bruine kleur, die hooguit met een factor 4 beschermt.
Je bent beter beveiligd tegen de zomerzon als je al een kleurtje hebt verkregen door de zonnebank.
Er is wel sprake van dezelfde bruining door de werking van pigment, maar van UVB wordt je huid dikker en dat geeft een betere natuurlijke bescherming, maar dat gebeurt juist nauwelijks bij de zonnebank.
1x per twee week 10 minuten gedurende een groot deel van het jaar onder de zonnebank kan echt geen kwaad
Niet waar, langdurige blootstelling aan UVA en een beetje UVB betekent dat er absoluut geen herstelmogelijkheden zijn voor je huid.
Je kan beter zorgen dat je het hele jaar door een kleurtje hebt en het onderhoudt, dan 2x per jaar van blank naar bruin kleuren
Niet waar. Zie antwoord boven, twee weken Middellandse Zee staan gelijk aan een half jaar buitenwerken zoals een bouwvakker. Twee weken Thailand of Mexico aan nog meer want daar is de zonnestraling veel en veel krachtiger.
Hoe meer je onder een zonnebank ligt, des te bruiner je wordt
Iedereen kan maar tot een bepaald niveau bruin worden, er is een persoonlijke grens. Maar het absoluut niet aan te raden om zover te gaan
De eerste paar keer onder de zonnebank word ik rood, maar daarna krijg ik wel een lekker bruin kleurtje dus is er niets meer aan de hand
Fijn dat je niet meer verbrandt, dat is het allerslechtst. Maar bruin worden betekent dat er schade aan je huid is toegebracht. Het is een teken dat je huid het er moeilijk mee heeft gehad, dat het continu in de verdediging is gedrukt.
Je hebt zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D
Zonlicht doet dat inderdaad maar via daglicht zonder zon, dieet of vitaminepillen is dat ook mogelijk. Via de zon is het in ieder geval een onveilige manier. En vooral UVB geeft vitamine D productie maar dat zit nauwelijks in het licht van de zonnebank. Gewoon buiten lopen is goed genoeg i.t.t. mensen met een heel donkere huid, die hebben meer dan alleen daglicht nodig.
Zonnebank helpt tegen pukkels
Het kan enig gunstig effect hebben op pukkels, het onderdrukt ze een beetje maar met name door UVB en dat zit maar relatief weinig in het licht van de zonnebank. Er zijn betere en veiliger manieren om van pukkels af te komen.