Kassa

'Hormoongebruik veesector moet aan banden'

20-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koe-vee-melk_02.jpg
Wakker Dier wil dat het overmatige hormoongebruik in de veesector aan banden wordt gelegd. Volgens de actiegroep worden bij negen op de tien varkens- en melkveebedrijven hormonen gebruikt.
'Productieverhogend'
Naar schatting gaat het om zo'n 100.000 tot 200.000 zeugen en 200.000 tot 400.000 koeien per jaar die met hormonen worden behandeld. ,,Met deze hormonen wordt de productie in de veesector opgevoerd. Zo verlaagt men verder de kosten'', legt Wakker Dier uit.
'Controle ontbreekt'
,,Controle op dit hormoongebruik ontbreekt grotendeels en de consument wordt hierover door zowel de overheid als de veesector actief voorgelogen. Hoewel groeihormonen in Europa zijn verboden, lijken andere hormonen bezig aan een opmars.''
Openheid
Wakker Dier is niet tegen elk gebruik van hormonen; sommige hormonen worden gebruikt als geneesmiddel, bijvoorbeeld als ontstekingsremmer. De organisatie wil wel een verbod op het hormoongebruik om de productie per dier nog verder op te voeren. Daarnaast moet er volgens Wakker Dier openheid komen over het gebruik van hormonen in de veesector zodat er beter toezicht mogelijk is.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!