Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Horeca kritisch over nieuwe drankwet

07-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wijn_glas_02.jpeg
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat een wetsvoorstel om misbruik van alcohol onder jongeren terug te dringen weinig zal uithalen. In dat wetsvoorstel, waarover de Tweede Kamer woensdag debatteert, wordt aan gemeenten een belangrijke rol toegekend.
Zo vreest KHN voor ,,alcoholtoerisme'', als gemeenten straks zelf kunnen bepalen of ze de leeftijdsgrens bij verkoop van zwak alcoholische dranken leggen bij 16 of 18 jaar. Ook pleit KHN voor handhaving van bestaande regels voor het schenken van drank bij sportverenigingen en in buurthuizen. Een grote gemeentelijke beleidsvrijheid gaat niet bijdragen aan een verantwoorde verstrekking van alcohol aan de jeugd, aldus KHN.
In het wetsvoorstel worden jongeren onder de 16 strafbaar als ze in de openbare ruimte drank bij zich hebben. KHN wil dat uitbreiden naar jongeren die in het café drank kopen en tot degenen die drank kopen met de bedoeling dat aan jongeren onder de 16 door te geven.
Gemeenten kunnen straks ook de ,,happy hours'' reguleren en de toegangsleeftijden koppelen aan sluitingstijden, maar volgens KHN laten jongen hun consumptie van alcohol niet afhangen van sluitingstijden. Ook noemt KHN het ,,voorbarig'' om nu al te besluiten dat het handhaven van de Drank- en Horecawet kan verschuiven van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar afzonderlijke gemeenten. KHN vreest voor ,,willekeur'' en ,,ongelijkheid tussen gemeenten''.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!