Kassa

Horeca en scholen mogen om vaccinatiebewijs vragen

04-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
329 keer bekeken
  •  
injectienaald spuit vaccineren 930 520 prik griepprik

Volgens de wet mogen instellingen en bedrijven, waaronder zorginstellingen, scholen en horecabedrijven, om een vaccinatiebewijs vragen bij de toegang tot voorzieningen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in advies aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Het adviesorgaan stelt dat zo'n maatregel getroffen mag worden, indien de belangen zijn afgewogen en het er niet toe leidt dat er wordt uitgesloten, gediscrimineerd of dat de privacyregels geschonden worden. Volgens de raad moeten private partijen altijd een belangenafweging maken. Zo moeten ze kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient en dat de voordelen opwegen tegen de nadelen om het doel te bereiken.

Belangen vaccinatiebewijs

Bij een dergelijke afweging kunnen economische belangen een rol spelen, maar ook de wens om de gezondheid van bezoekers te kunnen garanderen. Op dit moment is het demissionaire kabinet niet van plan dwang toe te passen bij vaccinatie. De minister heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de ethische en juridische dilemma’s die rond dit onderwerp spelen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Firmin
Firmin5 feb. 2021 - 10:43

Mijn vrouw heeft een allergie voor melkproducten, noten, fruit enz... Welk vaccin tegen Covid-19 mag zij niet krijgen om een sterke allergische reactie te vermijden ?

miennaamishaaz
miennaamishaaz4 feb. 2021 - 13:56

en wat gaan ze doen tegen de NEP vacinatie bewijzen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!