Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Hooikoorts: Wat is het en wat kun je eraan doen?

15-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
600x275_hooikoorts.jpg
Het is weer voorjaar! De natuur ontwaakt uit haar winterslaap en ook mensen bloeien ervan op als de zon zich weer laat zien. Maar voor velen betekent het ook weer de traditionele hooikoorts-ellende met tranende ogen en loopneuzen.
Allergie
De hele dag worden je huid, je ogen en je luchtwegen blootgesteld aan allerlei stoffen in de buitenlucht. Een deel van deze stoffen kunnen een allergische reactie opwekken, de zogeheten allergenen. Als je allergiegevoelig bent, kan je lichaam reageren door bijvoorbeeld uitslag op de huid, brandende en tranende ogen of een prikkeling van de luchtwegen.
Dr. Letty de Weger is onderzoeker bij het LUMC en doet al jaren onderzoek naar hooikoorts en de veroorzakers daarvan. “Als je een allergische reactie hebt op bijvoorbeeld pollen, dan maakt je lichaam histamine aan. Histamine zorgt ervoor dat je slijmvliezen er alles aan doen om deze indringer te verwijderen. Met als gevolg: niezen, tranen, snotteren en jeuk.”
Wie, wat, wanneer?
Ongeveer 1 op de 3 mensen heeft een allergie. Het merendeel heeft een huisstofmijtallergie, maar de nummer 2 is hooikoorts. Hier heeft 6 tot 12% van de mensen last van. “Het is mogelijk om de allergie al op jonge leeftijd te hebben, maar het kan ook dat je pas op je 30 ste of 40 ste last krijgt van hooikoorts”, aldus Dr. Hans de Groot , allergoloog van het Delfts Allergie Centrum .
Het aantal mensen met een allergie is de laatste decennia wereldwijd toegenomen. Een mogelijke theorie is dat we steeds hygiënischer zijn gaan leven, waardoor het immuunsysteem minder geprikkeld wordt.
Hooikoortspatiënten kunnen een groot deel van het jaar last hebben van hun klachten. De Weger: “Op dit moment zorgen vooral de katjes die van de berken vallen voor problemen. En over een paar weken beginnen diverse grassoorten hun pollen te verspreiden voor enkele maanden. Daarnaast kunnen mensen in de eerste maanden van het jaar ook last hebben van de els.” Verder zijn onder meer ambrosia en weegbree veroorzakers van hooikoorts.
Medicatie
Gelukkig is er de nodige medicatie die je van deze klachten af kan helpen.
- Drogist
Bij de drogist zijn neussprays en oogdruppels verkrijgbaar, maar ook hooikoortstabletten die antihistamine bevatten. Deze medicatie is bedoeld voor mensen met lichte klachten en werkt vrijwel direct.
- Apotheek
Als je veel last hebt van hooikoorts – je wordt er bijvoorbeeld echt ziek of erg vermoeid door – dan kun je (via de huisarts) medicatie ophalen bij de apotheek. Dr. Hans de Groot: “Bij deze medicatie wordt niet alleen de allergische reactie aangegaan, maar óók de ontstekingsreactie.” Het betreft zwaardere medicijnen en dus kunnen ze ook meer bijwerkingen hebben, zoals o.a. slaperigheid.
- Immunotherapie
Wanneer bovenstaande niet voldoende is, kun je immunotherapie overwegen. Daarbij wordt geprobeerd patiënten toleranter te maken voor de allergie. Dit kan door middel van injecties, waarbij je drie jaar lang (eerst wekelijks, daarna maandelijks) een injectie krijgt, waarna het merendeel van de patiënten nog maar een klein beetje last heeft van hooikoortsverschijnselen. Mensen die last hebben van graspollen kunnen ook voor smelttabletten kiezen. “Deze tabletjes leg je onder de tong en bevatten graspollen, waardoor je lichaam antistoffen gaat aanmaken.”, aldus De Groot.
In de meeste gevallen wordt de medicatie van de apotheek en de immunotherapie vergoed door de zorgverzekeraars.
Tips
- Volg de pollenberichten op internet, bijvoorbeeld op Pollennieuws , Weeronline of de AllergieRadar waar dr. Letty de Weger bij betrokken is;
- Probeer buitenactiviteiten te verminderen als de pollen in de lucht hangen;
- Draag een zonnebril, zodat er geen pollen in je ogen komen.
Daarnaast is het raadzaam om je was binnen te drogen, naar het strand te gaan (daar zijn minder pollen), je niet in de slaapkamer om te kleden en te douchen voor je gaat slapen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor