Hoogte uitkering zieke flexwerkers beknot
09-12-2011
• leestijd 2 minuten
De hoogte van het ziekengeld volgens de Ziektewet wordt beperkt. De uitkering voor onder meer zieke uitzendkrachten en andere flexwerkers is eerst nog 70 procent van het laatst verdiende loon. Maar minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil op een bepaald moment, afhankelijk van hoe lang mensen aan de slag zijn geweest, de uitkering in de Ziektewet terugbrengen tot maximaal 70 procent van het minimumloon. Dat is gelijk aan de bijstand.
Voorstel
Het kabinet heeft vrijdag met dit voorstel van Kamp ingestemd. De minister wil per 1 januari 2013 de Ziektewet strenger maken. Hij zei eerder al dat dit nodig is om het verzuim onder flexwerkers terug te dringen. In maart wees hij er nog op dat mensen in de Ziektewet gemiddeld vijf keer langer ziek zijn dan werknemers in vaste dienst. Ook belanden ze vaker in regelingen voor arbeidsongeschiktheid.
Besparen
Kamp denkt 300 miljoen euro te besparen met een strengere Ziektewet. Gemiddeld ontvangen nu 100.000 mensen het ziekengeld, waarvan driekwart tijdelijke contractanten, uitzendkrachten en werklozen.
Aanpak
Volgens de minister is de aanpak van de Ziektewet achtergebleven sinds de hervorming van de WAO tot de WIA en de invoering van twee jaar loondoorbetalingsplicht voor werkgevers bij verzuim van vast personeel. Daarom kondigde hij eerder al aan ook in de Ziektewet prikkels voor werkgevers en uitzendbureaus in te bouwen om hun zieke tijdelijke krachten sneller weer aan het werk te krijgen.
Werkgevers
Zo gaan werkgevers straks een hogere premie betalen naarmate meer mensen in de Ziektewet zitten. Ook moeten uitzendbureaus vanaf 1 januari 2013 twee weken het loon doorbetalen als hun uitgeleende krachten ziek worden.
Oude werk
Verder gaat uitkeringsinstituut UWV na één jaar verzuim bekijken of iemand misschien niet zijn oude werk kan doen, maar wel wat anders. Daarbij kan het UWV mensen met behoud van hun uitkering langer - maximaal 6 maanden - ,,op proef'' aan het werk zetten.
ANP